Бисквитки

събота, 9 юни 2012 г.

Ядрената енергетика се нуждае от млади хора

 “Ядрената енергетика се нуждае от млади хора и затова искрено се радваме на техния интерес към атомната електроцентрала.” Това заяви по време на Деня на отворени врати днес изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов. Той и Марина Армутлиева – председател на Съвета на директорите на Дружеството, придружиха в обиколката им на 6 енергоблок ученици от Клуба по физика към Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов” – гр. Враца. И тази година инициативата привлече много деца и младежи – те бяха половината от всички 493 гости в централата.
Най-малките посетители в първия за 2012 г. Ден на отворени врати бяха 6-месечната Снежана Пламенова Ангелова от гр. Козлодуй и 7-месечната Йохана Герхард Хьофер от гр. София, а най-възрастната – Николина Аврамова от гр. Лом, на 72 г. Атомната електроцентрала разгледаха и много организирани групи – ученици от Националната природо-математическа гимназия Акад. Любомир Чакалов– София, Професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов” – гр. Козлодуй, потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – гр. Враца, и др.
За гостите бяха организирани посещения на командните и машинните зали както на 440-мегаватовите втори и трети блок, така и на 1000-мегаватовите пети и шести енергоблок. Технологията на производство на електричество от ядрена енергия бе разяснена от опитни специалисти, които придружаваха групите по време на обиколките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар