Бисквитки

понеделник, 17 декември 2012 г.

„БКС” закъсня в неделя, сега се чистят всички пътища в общината

Реакцията на „БКС” за почистването на пътищата от община Враца в неделя сутрин е закъсняла – категоричен бе днес кметът инж. Николай Иванов. „Преживяхме един тежък уикенд от гледна точка на ниските температури и тоталното обледяване на уличната мрежа в града и общинската пътна мрежа. Към този момент обстановката по пътищата в община Враца е нормална при зимни условия. Навсякъде се извършва снегопочистване, опесъчаване и третиране с необходимите смеси” – обобщи кметът. Днес пътищата на община Враца се почистват от всичките 15 снегорина на „БКС” и от още 15 снегорина, които дружеството е наело. От рано сутринта четири специализирани камиона разпръскват сол и калциев хлорид по шосетата в региона, отчете Момчил Младенов, управител на „БКС”.
„Искам отново да апелирам към нашите съграждани да спазват отговорностите си по отношение на почистване около етажните собствености и търговските обекти, така че общите ни усилия да доведат до един по-добър резултат при тези, макар и тежки, зимни условия. Очакват ни още два-три дни снеговалежи, така че работата ще бъде много усилена, за да имаме такова почистване, каквото е записано в договорите с „БКС” и да се осигури едно нормално функциониране на града и общината” – призова инж. Николай Иванов.

Личните асистенти ще работят до март

До 8 март 2013 г. е удължен срокът за предоставяне на услугата „Личен асистент" по проект „Подкрепа за достоен живот", съобщи днес заместник кметът на Враца Светозар Луканов. След тази дата се очаква да има ново продължение. Другата добра новина, свързана с проекта е, че от 19.12.2012 г. часовата ставка, по която се начислява възнаграждението на личните асистенти, ще бъде увеличена с 20% - от 2,00 лв. на 2,40 лв. Договорите на досегашните потребители по проекта и на личните им асистенти ще бъдат променени без да е нужно те да подават допълнителни документи. Така в Община Враца назначените по проекта 94 лични асистенти ще се грижат и през 2013 година за 97 лица с трайни увреждания. Това е третото удължаване на срока за ползване на услугата и стана възможно след като Комитетът за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" одобри увеличение на бюджета на проекта.
Проектът „Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а партньори - общо 285 общини и райони в страната, между които и Община Враца. От началото на 2011 година досега в проекта са участвали общо 127 лица с трайни увреждания и 127 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, с.Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител, се включва следващият в класирането. „Потребителите и техните близки са доволни от предоставяните по проекта услуги и са благодарни за поредното удължаване на срока” – обобщи Луканов.

Над 5 700 врачани са прегледани по общинската профилактична програма

Отчет на извършените дейности по общинската профилактична програма направи днес заместник кметът Светозар Луканов. 5 726 жители на община Враца са били прегледани с финансиране от програмата, като от тях 4 009 са деца.
В частта „Онкологични заболявания в терминален стадий” на програмата
специалистите от „ КОЦ – Враца” ЕООД са осъществили палиативни грижи по домовете на 20 лица от общината, с тежки онкологични заболявания в терминален стадий. На всяко лице са извършени по пет визити и е оказана медицинска, психологическа и социална помощ и подкрепа. Общата стойност на извършената дейност е 3 430 лв. Предвиденият по Програмата обхват от 400 пациенти, за щастие не може да бъде изпълнен, поради малкия брой пациенти в терминален стадий, живеещи на територията на общината.
В „ДКЦ I – Враца” ЕООД е извършен клиничен преглед и цитологично изследване на две проби от цитонамазка на 200 жени от община Враца, на възраст 25 – 55 години - социално слаби и/или здравно неосигурени. При проведените прегледи и изследвания са открити осем случая, попадащи в рисковите групи, като жените са насочени за консултация и специализирано лечение.
При профилактата за рак на простатата в „ДКЦ I – Враца” ЕООД са извършени прегледи на 200 мъже от община Враца, на възраст 25 – 55 години, здравно неосигурени и социално слаби. При двама от изследваните пациенти са установени стойности на PSA над нормата, които са насочени за консултация със специалист-уролог и за предприемане на последващи действия.
В рамките на профилактика на диабета при деца от начална и средна училищна възраст екип от специалисти-ендокринолози от „ДКЦ I – Враца” ЕООД извърши анкета, клиничен преглед и изследване на кръвна захар на 1009 деца (при договорени 1000) на възраст 7-14 години от шест училища в гр. Враца. При прегледите и изследванията се установи, че 19 деца са със стойности на кръвната захар над нормата. Децата са насочени за наблюдение от специалист и последващи изследвания. При три деца е доказан диабет, открит в предишни периоди и е в процес на лечение. В хода на прегледите са открити и 32 деца със затлъстяване I-ва степен. Направени са препоръки за диетично хранене, активен двигателен режим и наблюдение от личния лекар. Общата стойност на средствата, усвоени от „ДКЦ I – Враца” ЕООД за проведените медицински дейности е 16 900 лева.
В „Центъра за кожно-венерически заболявани – Враца” ЕООД са извършени 60 клинични прегледи и микроскопии за изследване на сексуално предавани инфекции на деца над 13 год., жени и мъже, жители на общината, здравно неосигурени и социално слаби. На 300 граждани е направен оглед с дерматоскоп за пигментни нарушения и микроскопия за гъбични инфекции. Пигментни нарушения са открити при 58 жени и 10 мъже. С гъбични инфекции са 232 от преминалите – 75 мъже и 157 жени. На всички е предоставено адекватно лечение и последващо наблюдение. Програмата е изпълнена на 100% и средствата за осъществените дайности са в размер на 8 120 лева.
Общинската профилактична програма включваше и прегледи за заболявания на опорно-двигателния апарат. По програмата „МЦРСМ – Враца” ЕООД извърши скринингов преглед на 3000 деца на възраст 7 – 11 години във всички училища на общината, консултативен преглед на 200 деца, индивидуална кинезитерапия със 100 деца и групова кинезитерапия – с 500. Обща стойност на реализираните дейности – 6 800 лева. Програмата е изпълнена на 100%.
В частта „Белодробни заболявания” на общинската профилактична програма специалистите от „СБАЛПФЗ – Враца” ЕООД са прегледали 937 лица, жители на община Враца. От тях 2/3 са жени и останалите – мъже. По възрастова група болшинството са на възраст над 40 години. От прегледаните 937, 705 лица са без патологични отклонения, с хроничен бронхит – 189, с туберкулоза – 17, с астма – 6, с пневмония – 11, с пулмофиброза и сраствания – 10. Реализирането на програмата продължава до края на годината.
Общинската Профилактична програма по здравеопазване играе огромна роля за подобряване качеството на живот на населението в община Враца. Предприетите дейности в голяма степен осъществяват превенция и профилактика на значими заболявания още в детска възраст. Достъпът до здравни услуги на здравно неосигурените и социално слаби лица решават редица проблеми с разпространението на заболявания сред населението, а така също оказват голям социален ефект. Интересът на гражданите към програмата е значителен” – обобщи зам.-кметът Светозар Луканов.

Общинските жилища вече са в единен регистър

Всичките около 1000 общински жилища във Враца вече са вписани в единен регистър, съобщи днес заместник кметът Светозар Луканов. Регистърът съдържа какво вида на жилището, така също неговия наемател, на какво основание е нает имота и плащат ли се редовно сметките, свързани с него. От своя страна регистърът е свързан с електронната система на Общината. „Информацията е наистина много, но полагаме усилия да следим всички наети жилища и където има основание се предприемат мерки за по-доброто управление на жилищния фонд” – коментира Луканов.

Подготовката за референдума се прави по график
Общинската администрация във Враца до момента е извършила всички необходими действия за обезпечаването на провеждането на предстоящия национален референдум – каза днес секретарят на Общината Иван Жеков. 106 ще са секционните избирателни секции в региона, като от тях една ще е подвижна и ще бъде сформирана в случай, че до 27 декември има подадени заявления на минимум 10 граждани с трайни увреждания, който желаят да гласуват. Определени са вече пунктовете за гласуване и местата, където днес до края на деня ще трябва да бъдат разлепени списъците с имената на гласоподавателите. От общинската администрация изказаха благодарност на собствениците, които са предоставили площи, където да бъдат залепени списъците с имената на тези места, които не са общинска собственост. „Цялата информация, свързана с предстоящия референдум, може да бъде намерена на официалния сайт на Община Враца. Там гражданите могат да си направят справка дали имената им са включени в списъците на секциите, където гласуват, да прочетат важни срокове, свързани с референдума” – подчерта Иван Жеков. Секретарят на Община Враца напомни, че до 12 януари 2013 г. трябва да подадат заявления онези гласоподаватели, които ще упражнят правото си на вот по настоящ адрес. Същата дата е крайният срок, в който служебно ангажираните с вота ще могат да получат удостоверение за гласуване на друго място. До 19 януари ще могат да се отстраняват наточности в избирателните списъци и да се правят допълнения.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар