Бисквитки

вторник, 18 декември 2012 г.

Проведе се 17-ти Обществен антикорупционен форум

17-ти Обществен антикорупционен форум: „Гарантиране на прозрачност на процесите по организацията и вземането на управленски решения. Ефективност на превенцията на корупцията в териториалните звена на изпълнителната власт." се проведе в Областна администрация-Враца на 18.12.2012 г. Той е част от антикорупционната информационна кампания на Областния обществен съвет за превенция на корупцията-Област Враца за 2012 г. и се провежда в съответствие с Интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност на правителството на Република България.
Форумът беше открит от инж. Валентин Литов –Зам. Областен управител на Област Враца. В своето изказване инж. В. Литов акцентира върху работата на ООСПК-Област Враца през 2012 г. и активния диалог между централната, регионална и местни власти в посока ефективното прилагане на законодателството, по-прозрачното управление и ефективната превенция на контролните звена на регионално ниво. Специално внимание отдели на активната работа с местната власт по линия на превенция на корупцията и повишаването на капацитета на изградените и действащи общински обществени антикорупционни съвети. В заключение анонсира, че през 2013 г. Областният антикорупционен съвет ще следва линията на диалог, градивна работа и прилагането на ефективни модели и антикорупционни практики.
Във форума активно участие взеха д-р Андриан Райков- Зам. Областен управител на Област Русе, служители от областни администрации Враца и Русе. Кметове на общини и кметства от Област Враца, ръководители на териториални звена на изпълнителната власт с контролни функции – НАП, РДНСК,РИОСВ, РИОКОЗ,РЗИ, ОД „БХ, ОД на ДФ „Земеделие“, ОД „Земеделие“, Областно пътно управление, Областен отдел „КД-ДАИ“, Сектор „Рибарство и контрол“, Териториално митническо управление- Митница Лом, гр. Лом, Областно представителство на камарата на строителите в България, ОД „Инспекция по труда“, Регионално управление „Социално осигуряване“ , членове на областния обществен антикорупционен съвет и представители на изградените и действащи общинските обществени съвети при общините от Област Враца.
Комисар Соня Клисарска–Директор на Дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС“ /АФКОС/ при МВР-София представи ръководената от нея дирекция, нормативна база, капацитет, контакти и съвместна работа с ОЛАФ.
Борислав Хлебаров–представител на Дирекция „АФКОС“ запозна участниците във форума и медиите с работата на създадената Комисия в рамките на Дирекцията, която анализира постъпващите сигнали и съответно предлага да се прекрати производството или да се пристъпи към административно разследване на територията на страната-едно от най-новите правомощия от 1 юли 2012 г. на АФКОС.
Комисар Клисарска обобщи, че АФКОС е работещ модел, за който европейските партньори от ОЛАФ дават много висока оценка.
Участниците във форума се обединиха около тезата за необходимостта от засилено междуинституционално взаимодействие, с цел пресичане на опитите за злоупотреби със средства на ЕС. Активност на местните власти в посока повишаване на административния капацитет и качествената експертиза на контролните разследващи органи.

Жулиета Нелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар