Бисквитки

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Строителството на парк „Леденика” върви по график



          Кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева, Ангел Вълчев, Светозар Луканов и Красимир Богданов днес посетиха строителната площадка, където се изпълнява проектът за изграждането на нов парк „Леденика”. Строителството върви в графика. В момента се терасира алеята на приказките, направени са основите на бъдещия амфитеатър, премахната е старата сграда на посетителския информационен център, готов е далекопровода, който ще захранва мястото с ел.енергия, работи се по довеждащия водопровод.  Сега на обекта работи механизация, с която са направени подземните комуникации. До края на тази седмица се очаква да приключи изграждането на конструкцията на амфитеатъра. През следващата седмица ще започне строителството на сграда на новия информационен център. „Наложи се да бъде направена малка промяна в трасето, където ще минава алеята на приказките, защото теренът в един от участъците е наклонен. В проекта не е предвидено също отводняване на амфитеатъра. Ще се наложи обаче да има такова и то ще бъде финасирано от бюджета на Община Враца” – уточни инж. Красимира Георгиева. „Хубавото е, че нямаме никакви спънки. Получаваме пълно съдействие от Община Враца, от инвеститорите, от авторския и строителен надзор. Ще използваме всеки хубав ден за работа” – каза инж. Росен Додушки, представител на консорциума-изпълнител на обекта ДЗЗД "Враца - Леденика". Стойността на проекта е около 5.5 милиона лева, а самото изграждане на парка е за 1 560 000 лева. Очаква се строителството да приключи до юни 2013 г. 

Социален проект на Община Враца е класиран на първо място в страната

Проект на Община Враца за „Социални услуги в домашна среда” е класиран на първо място в страната. Проектът е по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома“ – Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”. От общо 216 подадени проектни предложения 152 са одобрени за финансиране. До 8 ноември 2012 г. всички кандидати по процедурата ще получат писма, съдържащи конкретна информация за документите, които трябва да се подготвят за сключване на договор с Управляващия орган.
За Община Враца утвърденият бюджет по проекта е за 246 947 лв. Предвижда се към Домашен социален патронаж в рамките на общинското предприятие “Социални дейности” да се разкрие „Звено за социални услуги в домашна среда”. В новосформираната общинска структура 10 лични асистенти, 10 социални асистенти и 15 домашни санитари  ще оказват помощ на 60 души с увреждания и самотно живеещи възрастни хора.
Основната цел на проекта е осигуряване по иновативен начин на разнообразни и качествени социални услуги в домашна среда и подобряване качеството на живот на хора,  които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. Продължителността на проектните дейности е 16 месеца, като самите социални услуги ще се предоставят 12 месеца. 

Подписва се вторият договор за строежа на водния цикъл

На 31 октомври в 11 ч. в заседателната зала на Община Враца ще бъде подписан вторият строителен договор по водния цикъл. Договорът е за І етап от проект - изграждането на водопровода и канализацията. „Това е следващата важна стъпка по изпълнението на проекта. След подписването на договора, изпълнителят представя нов линеен график, който трябва да бъде одобрен, след което започва строителството. Тази процедура отнема около 30 дни, но ще настоявам този срок да бъде по-кратък” – каза кметът на Враца инж. Николай Иванов. Очаква се първата копка на обекта да бъде направена в края на ноември или началото на декември тази година.


Поклонническо пътуване с мощи на св. Иван Рилски
ще минава през Враца

         Община Враца бе поканена и ще се включи в инициатива „Светия път” на Община Велико Търново. В миналия петък в старата столица се проведе работна среща, в която взе участие и зам.-кметът на Враца Красимир Богданов. На нея бе разгледано предложението да бъде повторено поклонническото пътуване, което се е състояло през далечната 1469 година, по време на което мощите на св. Иван Рилски са били пренесени с литийно шествие от Велико Търново до Рилския манастир.  „Това поклонническо пътуване се смята от историците за възобновяване на духовния живот в България, след падането на българските земи под османска власт. В тази инициатива към момента са се включили 18 общини, през които преминава пътят. Той тръгва от Велико Търново, през Свищов, Никопол, Плевен, Враца, София и от там – до Рилския манастир. Идеята е това поклонение, в което отново ще бъдат носени мощи на светеца, покровител на Българите,  да се провежда ежегодно. То има не само духовно измерение, но може сериозно да раздвижи и поклонническия туризъм в тези общини” – коментира зам.-кметът Богданов. Той припомни, че по исторически сведения Враца е свързана неразривно с това пренасяне на мощите на св. Иван Рилски. Смята се, че манастирът „Св. Иван Пусти”, в покрайнините на града, е възобновил духовния си живот именно в резултат на това поклонническо пътуване през 15-ти век. Две църкви в села близки до Враца – в Краводер и Стубел – също носят името на светеца.
         Предстои Община Враца да определи своите представители, които ще се включат в работната група, участваща в изпълнението на проекта. Първото заседание на групата ще е в началото на ноември.

                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар