Бисквитки

петък, 26 октомври 2012 г.

Подготовката на област Враца за зимен сезон 2012 г. – 2013 г. обсъди Областният щаб днес в Областна администрация Враца

Днес, 26.10.2012 г. от 10.00 ч. в сградата на Областна администрация – Враца, ет. VІ, съгласно Заповед № РД -18 – КАК 10 / 09.10.2012 г. на Областния управител на област Враца и във връзка със указания по Заповед № Р-231 / 18.09.2012 г. на Министър-председателя на Република България се проведе заседание на част Областния щаб за изпълнение на областния План за защита при бедствия, на което присъстваха и представители на общините от област Враца.
    На заседанието присъстваха членовете на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия, имащи отношение по осигуряване здравето и живота на населението, както и проходимостта на пътната мрежа през зимния период, а именно – ОУ „ПБЗН“- Враца, ОПУ – Враца, сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Враца, РЗИ – Враца, ЦСМП – Враца, ОО „КД ДАИ – Враца“, фирма „Пътинжинеринг – М“ ЕАД, гр. Монтана, осъществяваща снегопочистването и поддържането на републиканската пътна мрежа. От общинските администрации имаше представители на общините  Враца Борован, Бяла Слатина, Криводол, Мизия и Роман.
    Заседанието се откри и ръководи от Заместник областния управител на област Враца и зам. - председател на Областния щаб за изпълнение на областния План за защита при бедствия - инж. Валентин Литов. Той запозна присъстващите членове на щаба и общините с темата: „Подготовката на област Враца за зимен сезон 2012 г. – 2013 г.“
    След това представителите на общините докладваха за предприетите от тяхна страна превантивни мерки и действия, относно подготовката за зимния сезон.
От представената информациа стана ясно, че в по-голямата си част общините за готови за предстоящия зимен сезон, актуализирани са общинските планове за защита при бедствия в частта им „Действие при снегонавявания и обледенявания“. Към момента все още в определени общини се провежда процедура по избор на изпълнител за зимното снегопочистване и поддържане.
Инж. Стефан Илиев – директор на ОПУ – Враца, постави въпроса с почистването на участъка до хижа „Пършевица“, намираща се на територията на община Враца, тъй като миналия зимен период е имало проблеми. От община Враца уточниха, че фирмата ангажирана с почистването на общинската пътна мрежа има необходимата техника за поддъръжка, и ако се наложи при много тежки зимни условия ще се ангажира допълнителна,която отговаря на изискванията, за да се справи със снегопочистването.
Г-н Тони Петров – управител на фирма „Пътинжинеринг – М“ ЕАД, гр. Монтана, ангажирана с поддържането на републиканската пътна мрежа, уточни че фирмата има готовност за работа в зимни условия и техниката, която ще се използва е същата, която е била и през миналата година. Направено е първоначално зареждане с материали по съответните участъци, осигурени са по един шофьор за всяка машина.
Инж. Илиев напомни, че е важно GPS системите на мишините да са в изправност за да може същите своевременно да бъдат контролирани по отношение на тяхното местонахождение.
Г-н Янко Харалампиев – Представител на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца уточни, че Областна дирекция на МВР – Враца има готовност за работа при зимни условия, като са изготвени съответните планове по РУП.
Комисар Николай Димитров – Началник на ОУ „ПБЗН“ – Враца представи накратко аварийната готовност на Областното управление за реакция при бедствия през зимния сезон, като напомни че не е удачно понятието за бедствие да се използва неправомерно и във всяка ситуация, тъй като същата може и да не е бедствена.
На заседанието бяха направени следните предложения:От комисар Николай Димитров – Кметовете на общини да предвидят в своите бюджети средства за закупуване на тежкотоварна техника, която при нужда да бъде привлечена, тъй като към момента се използва тази на ОУ „ПБЗН“, която е скъпа за поддържане и е предназначена само за критични ситуации.Инж. Стефан Илиев предложи след 10.11.2012 г. да се организира среща със журналистите, на която да бъде представена цялостната организация по зимната подготовка с цел недопускане публикуването на невярна информация във връзка с зимното почистване.
В заключение инж. Валентин Литов информира присъстващите членове на Областния щаб за изпълнение на ПЗБ, относно предстоящо на 15.11.2012 г. от 10.00 ч. обучени по Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“ и представителите на общините за предстояща в края на месец ноември международна проверка по аварийната готовност на областта в случай на авария в АЕЦ „Козлодуй“. Той напомни, че е необходимо общинските планове за ЗБ в частта им „Действие при ядрена и радиационна авария“ да са актуализирани и към тях като приложение да се съдържа и съответната логистична схема за раздаване на индивидуалните средства за защита и таблетките калиев йодид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар