Бисквитки

понеделник, 24 септември 2012 г.

Кметовете искат повече финанси за децата, пътищата и европейските проекти



         Три са направленията, за които кметовете от врачанска област настояват да получат по-голяма субсидия в бюджета за 2013 г. Това са грижата за децата и социално уязвимите групи, поддържането на общинските пътища и осигуряването на съфинансиране по европейските проекти. Темите бяха обобщени от кмета на Враца инж. Николай Иванов, който бе домакин на днешния Ден на диалога между местната и законодателната власт. В дискусията се включиха депутатите Георги Божинов, Венцислав Лаков и д-р Валери Ангелов, Румен Маноев – член на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Козлодуй, кметовете на Мездра – Иван Аспарухов, на Роман – Красимир Петков, на Криводол – Петър Данчев и зам.-кметът на Мизия Николай Нековски, председателят на общинския съвет във Враца инж. Петя Аврамова. На срещата, организирана от НСОРБ, присъстваха също секретари на кметства и председатели на общински съвети в региона, и представители на местни и национални медии.
По време на дискусията, освен местните проблеми и очакванията, свързани с бюджет`2013, бе разгледан и въпросът за предстоящите промени в законодателството за местните финанси. Изказани бяха опасения, че ако Законът за местните данъци и такси бъде приет във варианта, в който се подготвя, той ще ликвидира всичко постигнато досега от местната власт в посока децентрализация. Обсъдени бяха и предстоящите промени във водния сектор.
 „На тази среща ясно пролича волята и на народните представители, и на кметовете, да се ангажираме с многото и сероизни проблеми, които бяха дискутирани. Надявам се преговорите между Националното сдружение на общините в Република България и правителството да бъдат действителни, и да доведат до решаването поне на част от проблемите” – каза в заключение кметът на Враца инж. Николай Иванов. И тримата присъстващи депутати изразиха своята готовност да подкрепят исканията на кметовете при обсъждането на новия бюджет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар