Бисквитки

петък, 3 февруари 2012 г.

Бърдарски геран издирва музиката на първия си химн


Банатското българско село Бърдарски геран се слави с мелодичния си химн, който знае и пее всеки, обичащ това място, но изненадата за днешните му жители дойде от Държавен архив Враца. Весела Пелова, главен експерт в архива, издири запазения текст на създадения от свещеник Евгений Босилков и учителя Дано Андреев през 1937 г. „юбилеен химн“ по повод честването на 50-годишнината от основаването на селото.
Ето и текста му, но за жалост не са запазени ноти:
Юбилеен химн на с.Бърдарски геран – 1937 г.
Текст – Дано Андреев
Музика – отец Евгений Босилков
Тиранин зъл, кръвожаден в черни дни
със стръв прокуди ни от бащини хижи,
далеч от теб, без с поглед да те зърнем
подслон намерихме  в чужди земи.
И там за тебе, Родино, в тъжни дни,
сърцата ни жалки обливаха се в кърви,
за нас светиня бе ти, в мрака звезда,
за нас България бе всичко във света.
Настана ден лъчезарен в роден край,
свърши се гнет вековен на кърваво робство,
и тръгнахме към теб, Родино свидна
от чужди земи във твой прелестен рай.
При теб дойдохме, о майко, вярна нам,
при теб, скъпа мечта на нашите деди,
вземи ни твойте топли, нежни обятия,
във мир и песен живота да преминем.
Акцията по издирване на музиката започва! Нека всеки, който има някакви сведения да помогне за възстановяването на изгубения химн.
А ето малко повече информация за настоящия химн на селото:
Автор на музиката е композиторът от Кнежа Спартак Бутански. В годините около откриването на новата сграда на читалището в Бърдарски геран през 1958 г. – не е ясно дали много преди това, в селото често гостува младият композитор от Кнежа. Тогава на около 30 години; приятел на Петър Велчев, ръководителят на хоровите колективи в читалището. Композиторът намира още една причина да пресича толкова често полето между Кнежа и Бърдарски геран. Красотата на една палкенска мома го е пленила така, че гостуванията и срещите водят до написването „на един дъх” на най-популярната днес песен в селото. Песен, която се пее по всички концерти, на всички гостувания в чужбина и в страната, тя е визитна картичка и гордост.
Дори и днес малко населени места имат химн. Някои, по-големи от нашето село, все още се опитват да намерят твореца, който да събере в текст и музика най-емблематичното за населеното им място. Бърдарски геран е от тези, който са с късмет.
Светлана Караджова, кмет на селото

Няма коментари:

Публикуване на коментар