Бисквитки

сряда, 1 февруари 2012 г.

Пояснение от Областната администрация Враца

Със заповед № РД – 14-61/18.07.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, считано от 01.09.2011 г.  е преобразувана Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов”- гр. Враца и Професионална гимназия по строителство и архитектура, гр. Враца в Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца. С цитираната заповед Министърът на образованието, младежта и науката е определил новосъздадената професионална гимназия за общинско училище, финансирано чрез бюджета на Община Враца. Съгласно цитираната Заповед правоприемник на недвижимото и движимото имущество, активите и пасивите на Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов”- гр. Враца и Професионална гимназия по строителство и архитектура- гр. Враца е преобразуваната Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца. До преобразуването Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов” – гр Враца е стопанисвала имотите на бившата Професионална гимназия по химични технологии ”Мария Кюри” – Враца.
            От кмета на Община Враца е отправено искане до Министъра на регионалното развитие и благоустройството за отписване от актовите книги на имотите – публична държавна собственост,  находящи се в гр. Враца с предоставени права за управление на Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”, гр. Враца. От страна на Министерство на образованието, младежта и науката е изискано становище от Регионален инспекторат по образованието – Враца. Такова е дадено с писмо изх. № АСД – 09 – 5957/23.12.2011 г. Становището на Регионален инспекторат по образованието – Враца е за отписване в полза на община Враца на исканите недвижими имоти.
            Искането за деактуване до МРРБ обхваща следните недвижими имоти:
1. Недвижим имот в гр. Враца, бул."Втори юни" № 179 – бивша Професионална гимназия по химични технологии "Мария Кюри;
2. Недвижим имот в гр. Враца, бул. „Демокрация“ – работилници на бившия Текстилен техникум;
3. Недвижим имот в гр. Враца, кв. „Промишлена зона“ – учебни сгради на бившия Текстилен техникум.
            Със Заповед № РД-02-14-1234/12.07.2010г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е отписан от актовите книги за държавна собственост недвижимият имот, управляван от бившата Професионална гимназия по строителство и архитектура – гр. Враца, находящ се в гр. Враца, бул. „Мито Орозов“ № 59, актуван с част от АДС № 2248/07.05.2007г., където е настоящия адрес на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – гр. Враца.
От страна на Областна администрация – Враца са направени необходимите действия във връзка с искането за деактуване от Кмета на Община Враца. Тъй като към искането от Община Враца не са били приложени безспорни доказателства, от които да е видно, че общината е титуляр на правото на собственост, с писмо на МРРБ е изискано от Областния  управител на Област Враца да събере и окомплектова цялата преписка, съгласно нормативните изисквания, за да приключи административната процедура. Областна администрация – Враца е събрала и заплатила всички необходими документи и ги е представила в МРРБ. Изискано е и становище на МОМН на основание чл. 111 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.
Становището на Министъра на образованието, младежта и науката е следното: „С обявяване на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – Враца за общинско училище, управляваните от нея държавни имоти са преминали по силата на закона (ex lege) в собственост на Общината, поради което считаме, че основанието за актуване на имота като държавен е отпаднало и МРРБ на основание чл. 78, ал.3 от Закона за държавната собственост, следва да издаде заповед за отписване.“
Процедурата по деактуване на имота със заповед на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е вътрешнослужебна процедура, която не променя собствеността на имота – същия е публична общинска собственост и следва опазването му да се поеме не от държавата, а от Община Враца.
            Съгласно чл. 10, ал. 4  от Закона за народната просвета от датата на заповедта на Министъра на образованието, младежта и науката сградите на училището в гр. Враца, бул. „Втори юни“ № 179 са общинска собственост.
Във връзка с докладна, постъпила в Областна администрация - Враца от директора на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – Враца е изпратено писмо до училището от Областния управител на Област Враца с разяснения по повод собствеността и стопанисването на недвижимото имущество на училището, т.е. че собственик на имота е Община Враца и  директорът следва да се обърне към кмета на Община Враца за съдействие по опазване на учебните сгради.
От своя страна Началникът на РИО – Враца  Галина Евденова е изискала писмена информация от Директора на Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца по повод публикации в регионални медии във връзка с опазване имуществото на училището.

Настоящата информация е публикувана на страницата на Областна администрация – Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар