Бисквитки

понеделник, 19 септември 2011 г.

Отпускат 5 бона за разкопки в Оходен

На последното заседание на Общинският съвет във Враца беше решено да се отпуснат 5 000 лева за финансиране на дейности свързани с нуждите от подобряване инфраструктурата, информационното обслужване и продължаване на археологическите разкопки на праисторическо селище край с. Оходен, общ. Враца. Предложението направи общинският съветник от ВМРО Красимир Богданов.
В изпратената още през месец юли докладна, Богданов изтъква научната стойност на находките и възможността Оходен да се превърне във важен туристически обект.
Проучванията на праисторическото селище от ранния неолит „Оходен-Валога”, датират от 2002 г. За осем години археологически разкопки с ограничен финансов ресурс е проучена обща площ от 950 кв.м.
Екипът е в състав: Георги Ганецовски от РИМ-Враца – ръководител на експедицията, Вивиана Митева – тафоном, д-р Николай Спасов - палеонтолог, д-р Радка Златева – специалист по каменна индустрия, д-р Елена Маринова – палеоботаник и палеоеколог и проф. д-р Хенриета Тодорова - консултант.
Получени са следните резултати:
1. Открити са жилища, гробни съоръжения, керамика отнасящи се към края на VII и началото на VI хил.пр.Хр. и се определят от специалистите, като най-ранните археологически податки за възникването на първата земеделска култура в България и Европа.
2. В селището са открити четири раннонеолитни гробни съоръжения обособяващи единствен за сега по рода си сакрален сектор с погребани в тях индивиди на различна възраст. Гроб № 1 (т.нар. Тодорка) представлява монументално сакрално съоръжение което няма паралел в Европа.
Гроб № 4 (т.нар. Христо) е открит през лятото на 2010 г. Зад тилната част са поставени два гробни дара – керамичен съд обърнат с дъното нагоре и дълъг кремъчен нож.
Ценността на находките се състои в това, че са намерени мъжки и женски индивиди представящи носителите на най-ранната производяща икономика и първите земеделци в Европа. Заради добрата запазеност на скелетите и значимостта на откритието, гробните ями са опакована в гипсово корито и преместени в РИМ-Враца, без да се наруши цeлостта на скелета. С това е запазена оригиналността на погребалния обред извършен преди около 8000 години.
3. Разкрити са останките на единствена по рода си раннонеолитна масивна наколна сграда повдигната над нивото на заливан от вода терен, която е служила като своеобразно тържище, а Оходен е бил център на най-ранната търговия с жизнено важната за праисторическото стопанство кремъчна суровина. Доказателство за това са откритите и частично проучени през 2005 г. ями за добив на кремъчна суровина чрез термично разтрошаване на варовиковата скала. Това са най-ранните рудни изработки с използване на огневия метод в Европа. Намерени са обработени пластини от полускъпоценния камък обсидиан, какъвто не се среща по българските земи и глинен бюст на женска фигурка с реалистично оформени черти на лицето.
4. Добити са ценни археологически находки свидетелстващи за появата и развитието на най-ранната земеделска култура в Европа.
Находките от раннонеолитното селище край Оходен предизвикват сериозни научни дискусии, засилен медиен и туристически интерес.
В дейността си и през 2011 година, археологическият екип среща редица научни и финансови проблеми.
1. Необходимо е набавяне на нови данни за културно-хронологическата позиция на обекта, за появата и хронологическата принадлежност на първата земеделска цивилизация; за пътищата на заселване и разпространение на първите земеделци на Балканския полуостров. През 2011 г. Община Враца е отпуснала финансова субсидия в размер на около 10 000 лева. Тези средства покриват издръжката на експедицията, което включва екип, база, материали и консумативи, транспортни разходи и заплатите на петима работници. Необходими са допълнителни средства за анализи, техническо заснемане, компютърна обработка на данните и защита на археологическия обект в размер на 6000 (шест хиляди) лева. По настоящем има само една датирана проба по метода С14. От обекта са акумулирани 12 проби за радиовъглероден анализ; 15 проби от флотация за палеоботаничен анализ и многобройни животински костни останки за палеонтологичен и археологичен анализи, които чакат своето финансиране.
2. Археологическият екип продължава работата си по изграждане на първия в Югоизточна Европа център за експериментална археология с възможност посетителите на експедицията да бъдат потопени в зората на съвременната цивилизация.
3. За поредна година остава нерзарешен проблема с достъпа до обекта. Черният път е трудно проходим особено при валежи. Поради тази причина вече традиционно експедицията използва каруци и конска тяга за транспорт на оборудването и инстументите. За желаещите да посетят обекта тези живописни 800 метра от село Оходен до местността Валога се превръщат в екстремно преживяване. Необходимо е насипване на черния път с каменен трошляк и неговото валиране за обезпечаване на достъпа до обекта за туристи и любители. Това би била важна стъпка към превръщането на раннонеолитния обект в туристическа атракция.
4. За улеснение на нарастващия брой посетители и информационното обслужване на обекта е необходимо поставянето на указателни знаци и табели.
5. В помощ на експедицията временно са привлечени лица по програми за трудова заетост. Кратките срокове на заетост и напускането на тези лица ще затрудни пълноценната работа на екипа.
Средствата ще бъдат осигурени за сметка на намаляване бюджета на Общински съвет Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар