Бисквитки

вторник, 19 април 2011 г.

Мащабен проект спечели Община Враца

Новината съобщи на пресконференция кметът д-р Костадин Шахов. Инициативата на стойност над 1 милион е насочена към превенция на риска от наводнения в Община Враца. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие” /Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-06/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”. Съгласно Решение на МРРБ № РД-02-14-769 от 13.04.2011г./ Инициативата на община Враца е класирана на 5-то място сред общо одобрени в страната 39. Проектът е събрал 82 точки при максимален брой 95. Точната му стойност е 1 048 654,06 лева, уточни д-р Шахов.
Съфинансирането от страна на Община Враца е в размер на 52 432,70 лева т.е. 5 %. Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 996 221,36 лева или 95%.
Проект „Превенция на риска от наводнения в Община Враца” e с планирана продължителност от 12 месеца.
Общата цел е превенция на риска от наводнения, вследствие на високи води в преминаващи през територията на три от населените места в Община Враца – територията на града, на с. Косталево и с. Власатица, както и водни обекти, защита на бреговете им от ерозия, за ограничаване на социално-икономическите и екологичните щети, подобряване на физическата среда и повишаване на безопасността и сигурността на населението и прилежащите терени. Според специфичните цели инициативата ще предотврати наводнения от три водни обекта на територията на Община Враца, като основното е намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околна среда за жителите на трите населени места. Цели се още предотвратяване процесите на ерозия на бреговете на три ключови обекти в Община Враца – две дерета и един язовир. Предстои възстановяване на стената на язовир Косталево и изграждане на система за контрол и наблюдение с цел осигуряване на безопасна експлоатация на хидровъзела и предотвратяване на наводнения. Чрез подобряване на условията за отвеждане на повърхностни води и повишаване сигурността чрез възстановяване на проводимостта на отводнителни канавки в село Власатица и корекция на Медковско дере ще се ограничат социално-икономическите и екологични щети.
По проект „Превенция на риска от наводнения в Община Враца” се предвиждат дейности на три обекта, публична общинска собственост. Това са корекция на Медковско дере II етап, аварийно възстановителни работи на язовир Косталево и възстановяване проводимостта на отводнителна канавка с. Власатица.
„Корекция на Медковско дере - Втори етап” обхваща участъка от бул. „Втори юни” до ул. „Васил Кънчов”. Дължината на трасето, което ще бъде коригирано е 402 м. По този начин ще се решат и част от канализационните проблеми на кв. Медковец, тъй като дерето е естествена отводнителна артерия, подчерта кметът. Корекцията на Медковско дере включва почистване коритото на дерето, корекция на самото дере и облицоване със стоманобетонова настилка и стоманобетонови подпорни стени, както и улавяне на високите води, преминаващи през дерето в чертите на града.
Аварийно възстановителните работи на язовир Косталево предвиждат няколко основни дейности. Това са възстановяване на преливника, изграждане на отводящия канал след преливника, изграждане на отводящия канал след основния изпускател и ремонт на основния изпускател и гасителната шахта след него.
Тъй като няма изградена система за контрол и наблюдение на съоръженията на хидровъзел „Косталево” в настоящия проект се предвижда изграждане и на такава. Тя ще наблюдава три основни и важни параметъра - вертикални и хоризонтални деформации на тялото на язовирната стена, системата за измерване положението на депресионната повърхност по сухия откос на стената и скатовете на водохранилището и системата за измерване на количеството на филтриралата вода през стената, основата и бреговете.
Третият възлов обект касае възстановяване проводимостта на отводнителна канавка с. Власатица. Предвижда се почистване на два отводнителни канала, които минават от началото до края на населеното място. Това е предвидено с цел поемане на повърхностния отток, формиран от деретата, поемане на водите от населеното място и отвеждането им в р. Въртешница. Каналите ще се изградят с нови стоманобетонови правоъгълни профили. Общата дължина на проектираните отводнителни съоръжения е 566 м. Корекционните мероприятия представляват комплексно практическо решение, отговарящо на изискванията за запазване и защита на околната природна среда в населената част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар