Бисквитки

вторник, 19 април 2011 г.

Солени глоби за охлюви

Глоба от 100 до 1000 лева за физическо лице и от 200 до 5 000 лева за юридическо лице очаква всеки, който изкупува охлюви, без за това да е уведомил РИОСВ- Враца. За 2010 година експертите от РИОСВ- Враца не са констатирали нарушения на режима на изкупуване на видовете лозов и градински охлюв.
РИОСВ-Враца приема уведомления за разкриване на пунктове за изкупуване на охлюви. Първи май е крайният срок, в който желаещите да разкрият пунктове за изкупуване на охлюви, може да подадат уведомление в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Враца.
Изкупуването на охлюви става само в периода 10 май - 30 юни. Всеки пункт трябва да е оборудван с хладно помещение, калибровано сито и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране на охлювите.
Броят на пунктовете е сравнително постоянен през последните години. През 2010г. бяха приети уведомления за разкриването на 41 пункта за изкупуване на охлюви на територията на областта. Голяма част от пунктовете – 15 бр. са открити на територията на община Мездра, следвана от общините Криводол – 7 бр., Враца – 5 бр., общ.Хайредин – 4 бр., Роман – 3 бр., общ.Оряхово – 2 бр., Бяла Слатина – 2 бр. и по един в Мизия, Козлодуй и Борован.
След изтичане на срока, в който се приемат уведомленията, лицата, които са извършили нарушение или не отговарят на посочените условия, подлежат на санкции съгласно Закона за биологично разнообразие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар