Бисквитки

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Грижа за хората с увреждания

Днес, 22 декември  в Посетителски център за хора с увреждания, намиращ се на бул. „Мито Орозов” № 16, гр. Враца, Областният управител на област Враца -  г-жа Пепа Владимирова се  срещна с медии и посетители на Центъра, за да представи разработените и реализирани през 2011 г. проекти в него.  На срещата присъстваха и         г-жа Цветелина Теофилова -  Зам. областен управител, г-жа Маргарита  Ангелова -  Директор на ДБТ – Враца, г-жа Димитрийка  Цанова -  Директор на РДСП.
През 2011 г. Областна администрация – Враца се зае със задачата да извърши всички необходими СМР на Посетителския център за хора с увреждания, с оглед пълното му привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 4 от 01 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. По този начин се.
За адаптирането на  работната среда за служителите в Центъра, оптимизирането на достъпа до него и създаване на  спокойна и комфортна обстановката не само за работещите, а и за всички посетители  Областна администрация използва възможността последователно да кандидатства с два проекта. Единият проект беше  за финансиране със средства на Агенцията за хората с увреждания (АХУ), а другият – със средства, предоставяни от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) към МС. И двата проекта бяха одобрени и реализирани успешно.
С първия проект с наименование „Посетителският  център – втори дом за хората с увреждания” Областна администрация – Враца осигури устойчивост на резултатите, постигнати при създаването на Центъра, като надгради и оптимизира средата и процесите. В момента Посетителският център успешно изпълнява ролята си на достъпно, удобно и полезно място за срещи, консултации и услуги за всички хора с увреждания от Община Враца. В него работят трима служители  с над 80 % ТНР, с които Областна администрация – Враца е сключила трудови договори за 3 години.
За приспособяването на работните места и обезпечаване нормалното функциониране на Центъра, беше осигурен достъп и приспособено санитарното помещение по регламентираните стандарти, за нуждите на лицата с увреждания. Извършени бяха строително-монтажни работи в помещението, като беше иззидана една от стените и изцяло подменена дограмата на фасадата. Трите работни места са обзаведени и оборудвани с необходимата техника и консумативи.
Извършени са  следните строително-монтажни работи:
1. По фасадата на ПЦХУ - иззиждане на стена, шпакловка и боядисване, доставка и монтаж на алуминиева дограма;
            2. В санитарното помещение – частичен ремонт на ВиК инсталация, фаянсова облицовка на стени, шпакловка и боядисване на стени, настилка теракот, доставка и монтаж на окачен таван и осветителни тела, доставка и монтаж на врати, мивка, смесителна батерия, тоалетна чиния, доставка и монтаж на специализирано оборудване за ХУ.
Освен извършените СМР, бяха постигнати и други цели на проекта, а именно -  осигурена заетост и  интегрирани в обичайна работна среда лица с трайно намалена работоспособност; подобрен достъп до помещенията на всички потребители на услугите; създадени условия за максимална социална интеграция и подпомагане процеса на ресоциализацията на хората с увреждания чрез ангажирането им в мероприятия и инициативи. В Центъра се предоставят различни услуги.

Общата стойност на разходите за извършените по проекта дейности е 16 935.72 лв. с включен ДДС.
                                                                                                                       
С втория проект Областна администрация – Враца кандидатства в   Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за отпускане на финансови средства за възстановянане на част от Посетителския център за хора с увреждания. Възстановителните работи се наложиха поради факта, че покривът протичаше при всеки дъжд,, в резултат на което едното помещение на Центъра се наводняваше, рампата за ХУ беше полуразрушена, с изровена настилка, а голяма част от фасадата беше започнала да се руши в резултата на валежите.
С решение на Междуведомствената комисия бяха отпуснати средства в размер на 11 296.00 лв. с включен ДДС.
Извършени са следните възстановителни работи по сградата:
1.      Очукване на мазилка по бордовете на фасади.
2.      Демонтаж на стара ламаринена обшивка по бордовете и монтаж на нова.
3.      Изчистване на стара хидроизолация и направа на нова такава.
4.      Почистване на рампата за инвалиди и поставяне на противохлъзгащ гранитогрес.
5.      Поставяне на противохлъзгащ гранитогрес на стълби и фоайе.

По двата проекта за ПЦХУ бяха осигурени средства в размер на общо 28 231.72 лв.
След реализирането на  двата проекта Посетителският център е завършен изцяло. Работната среда е адаптирана към нуждите на ХУ, а работните места са приспособени и оборудвани. Същевременно е осигурена подходяща съвременна инфраструктура и архитектурен достъп до Центъра за всички хора с увреждания. Сега те могат спокойно да го посещават без всякакви затруднения. За нуждите им се грижи екип от трима служители, които предлагат услуги, информация, консултиране и организиране на свободното време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар