Бисквитки

сряда, 21 декември 2011 г.

Зъболекари без граници

Така може да се нарече авантюрата на двама млади, току що завършили стоматолози, решили да отворят отдавна изпадналите в забвение зъболекарски кабинети в община Бяла Слатина. Един от първите кабинети, който отвори врати на 20 декември 2011 г., се намира в банатското българско село Бърдарски геран.

Д-р Саша  Стаменов и д-р Зоран Йовановски идват от съседни на България държави, но българското ги довежда до Пловдивския университет, където завършват стоматология на 9 юни 2011 г. В нашия край ги води фактът, че има много преселници от Босилеградско, дори роднини на Саша Стаменов, така че не попадат съвсем в непознати води. Разкази за близки, преселили се в този край, за баби, дядовци, чичовци и т.н., намерили втори дом в България, съпътстват първите им опити да пуснат корени тук.
Д-р Зоран Йовановски е роден на 15 септември 1986 г. в гр. Куманово (Македония, а д-р Саша Стаменов – на 26 февруари 1986 г. в Босилеград (Сърбия). Пристигат в България преди седем години, по квотата за студенти от българските общности в чужбина. През шестте години на следването си играят в баскетболния отбор на университета, а научните им интереси са свързани с имплантите и новите технологии в стоматологията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар