Бисквитки

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Фонд за дарения за Бърдарски геран – една идея, превърната в реалност

„Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!“
 Хубавите неща се появяват спонтанно. Дори без да разбереш как и защо. Нужни са само добра воля, желание да правиш добро, да го споделяш с другите и да дариш частица от сърцето си за тях.
Така преди малко повече от месец се роди и идеята за създаване на обществен фонд, който да набира средства за ремонт на часовника в кулата над Кметството в Бърдарски геран. Дойде от Австрия, където живее Тома Гласнов, внук на Тома Гласнов, познат в селото като „златаря“, или „албанеца“. Гласнови са преселници от Хърватия и намират своето място в създаденото от банатските българи село.
 Идеята бе завъртяна в групата „Бърдарски геран – обичам това село“ във Фейсбук и полека придоби реални очертания. Кметството започна да търси часовникари, които разбират от големи градски часовници. След усилено търсене и договорки с часовникари от Варна, Ботевград и Габрово, накрая бе постигнато споразумение габровския часовникар да се заеме с проблема през новата година.
 И точно в този момент се случи чудото – хората от Бърдарски геран сякаш се събудиха и видяха, че могат и сами да се справят, ако подадат ръка на Тома Гласнов и заедно с помощта на много хора направят така, че часовникът да се превърне в общо дело.
 Според Павел Велчев, човекът, който се е грижил за часовника от неговото поставяне през 1986 г. до преди няколко години, поема ангажимента да го ремонтира, ако дарителите поемат разходите за пренавиване на електромотора и закупуването на нужните предпазители, за да не гори толкова често от нередовния ток в селото.
 Павел Велчев обеща да обучи и младият Иван Кърчев, който се съгласи да поеме присърце грижите за часовника. От самата общност излезе идеята да бъде намерен начин да се осигурява символично заплащане на новия техник на часовника за ангажимента да се качва в кулата два пъти седмично и да поддържа.
 Марияна и Александър Иванови, живеещи в Свищов, даряват строителните материали и боите за ремонт на фасадата на кулата.
 Спонтанно дарителите започнаха да се увеличават. Приятели на Бърдарски геран от близо и далеч заявиха желание да се включат в инициативата и така фондът за набиране на средства за ремонт на часовника прерасна в обществен фонд за дарения за Бърдарски геран по повод  предстоящото честване на 125-годишнината на селото.
 Тома Гласнов пръв дарява 500 евро сега, а по Великден още 300 евро, които са достатъчни да покрият освен ремонта, така и едногодишните нужди на часовника.
 „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!“ Жителите на Бърдарски геран направиха първата крачка към осъзнатото възприемане на общността като сила, която може да сътворява чудеса.
 Банковата сметка на Инициативния комитет за честванията на 125-годишнината на Бърдарски геран е:
INTERNATIONAL ASSET BANK
Клон Бяла Слатина
IBAN:  BG 03 IABG 7494 500 243 3000
BIC: IABGBGSF

Няма коментари:

Публикуване на коментар