Бисквитки

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Заявления за издаване на Европейска здравна карта ще се подават в пощенските станции

По нова облекчена процедура ще се подават заявленията за издаване на Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Това ще става в 276 пощенски станции на територията на цялата страна. От 16-ти ноември дейността по изработка и доставка на ЕЗОК ще се изпълнява от фирма Джи пойнт”, която след спечелен конкурс, съгласно Закона за обществените поръчки, има договор с НЗОК за изработка на ЕЗОК. Дистрибуторските пунктове за приемане на заявления се осигуряват от „Български пощи”, които са подизпълнител по договора. Здравноосигурените лица вече ще подават заявления в пощенските станции в населеното място, където живеят.

В област Враца заявления за издаване на ЕЗОК ще се подават в пощенските клонове, намиращи се във Враца /на ул.”Лукашов”№3 и ж.к. „Дъбника”/, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е 15 дни. Отпада досегашното изискване за наличие на снимка и подпис върху ЕЗОК, което също ще улесни гражданите. Желаещите да си извадят европейска здравна карта имат право да подават документи само в областта, в която са регистрани по постоянен адрес. Заявлението се подава лично, като се представя задължително лична карта и копие от нея. За лица до 14 г. и 16 г., които нямат лични карти, се представя акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

Подадените заявления се обработват по електронен път в РЗОК. Готовите карти ще се получават срещу подпис от същия пощенски клон, от който са подадени.

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава, членка на ЕС, здравноосигурените лица могат да полдват спешна и неотложна медицинска помощ.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК през последните месеци се дължат на обжалване на процедурата по избор на изпълнител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар