Бисквитки

петък, 18 ноември 2011 г.

КНСБ пред стачка

Национални протестни и стачни действия ще има, ако отново бъдат погазени правата на работещите, заяви Мила Иванова, председател на Регионалния съвет на КНСБ - Враца

Вчера се проведе извънредно заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ и Националния стачен комитет, във връзка с изявленията на министър Дянков за пенсионната възраст и парите за трудов стаж и професионален опит.

На заседанието бяха обсъдени продължаването и необоснованото задълбочаване на настъплението срещу трудовите и осигурителните права на гражданите и засилващия се натиск върху правото на синдикално сдружаване. Министър Дянков и неговият заместник г-н Горанов грубо погазиха правилата и нормите на социалното партньорство и взривиха социалния мир с изявленията си за суспендиране на постигнатото след тежки преговори и национална протестна акция на КНСБ споразумение от есента на миналата година. Повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа няма да стабилизират пенсионната система в България, заявяват от ръководството на синдиката.

От КНСБ са категорични, че синдикатът е длъжен да противодейства на безпрецедентния натиск върху правата на хората и обезличаването и обезсмислянето на социалния диалог и сътрудничество. В тази връзка приемат следните решения:

1. На насроченото за 20.11.2011 година (неделя) от 11.00 ч. заседание на Консултативния комитет между КНСБ и КТ „Подкрепа”, с участието на двата Национални стачни комитети и представители на федерациите, синдикатите и съюзите, ръководството на КНСБ да предложи:

- обсъждане на оттеглянето от НСТС на делегациите на двата синдиката;

- стартиране на национална подписка за подготовка и провеждане на ефективни национални стачни действия срещу повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа;

- провеждане на национален протест пред Парламента във времето на подготовката и обсъждането на анонсираните от Дянков намерения.

2. Ръководството на КНСБ незабавно да информира Европейската конфедерация на профсъюзите, Международната организация на профсъюзите и Бюрото за работнически дейности на МОТ(АКТРАВ) за случващото се в България и да поиска международна подкрепа на борбата на трудещите се у нас.

3. Призовава министър председателят г-н Бойко Борисов да заяви държи ли на ангажиментите по Националното споразумение, скрепени с неговия подпис. Да оцени поведението на вицепремиера и министър на финансите, както и социалните и политически последици от неговите изявления и очакваме покана за спешна среща, за да се избегне ескалация на социалното напрежение с непредвидими последици.

4. КНСБ се обръща към всички работници и служители в страната, независимо дали членуват или не в синдикални организации да изразяват открито своето отношение към повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа, като се присъединят към организираните протестни и други действия на синдикатите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар