Бисквитки

сряда, 29 юни 2016 г.

Съветници приеха важни предложения на ВМРО за сигурността на гражданите на Община Враца



Доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, носещо името на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов – Куруто ще функционира в Община Враца. Предложението на общинския съветник от ВМРО Красимир Ангелов беше гласувано на последното заседание на Общинския съвет. Наредбата е съобразена със Закона за защита при бедствия и регламентира дейността на формированието, като кметът на Общината трябва да предприеме действията по структурирането му. То ще бъде окомплектовано в пълната численост предвидена от Закона, а средствата се осигуряват изцяло от държавата.
ВМРО подготви наредба за създаването на такова доброволно формирование, след бедствената ситуация в Община Враца през лятото на 2014г. Трябваше да мине повече от година, Наредбата да бъде приета и на второ четене.
Променена беше и Наредбата за осигуряване на обществения ред на територията на Община Враца. Предложенията за това бяха внесени от Марин Цветков и засягат агресивната изява на религиозна принадлежност, носене на облекло закриващо лицето и извършването на агитация за нерегламентирани за това места. Целта на промените е, всички религиозни общности да бъдат поставен на равноправна основа и изповядването на вярата да не се натрапва на обществото и да не пречи на останалите граждани.
По предложение на Божидар Джунов, беше регламентирани цените на отдаване на общинска обработваема земя в землището на с. Голямо Пещене, които до момента бяха изключително ниски и ощетяваха общинския бюджет.
Съветниците от ВМРО поставиха и актуални въпроси към кмета на Враца Калин Каменов.
Красимир Ангелов постави въпроса за бъдещето на пенсионерския клуб „Съединение“, намиращ се в района на Стария пазар. За разкриване на такъв клуб е взето решение от предишния общински съвет. Помещението е пригодено за ползване само с усилия и средства на членовете на клуба, но за да започне да функционира нормално е нужно откриването на нови партиди за ток и вода, тъй като предишните наематели имат непогасени дългове към двете дружества, обясни Красимир Ангелов. Той поиска информация дали общината ще предприеме действия за откриване на новите партиди, тъй като помещението е общинска собственост.
С какво община Враца ще съдейства на МВР за намаляване на битовата престъпност, попита и общинския съветник Марин Цветков. Той аргументира питането си с изказаното наскоро мнение от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че „имат нужда от помощ от всякакво естество и всички институции“.
Общинският съветник Божидар Джунов поиска общинското ръководство да даде оценка на изминалите Ботеви дни и най-вече отчет за изразходените средства. Той поиска и да се започнат дебати около съобразността празникът на Враца да съвпада с празника на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар