Бисквитки

вторник, 28 юни 2016 г.

Хиляди се събраха на Първия национален фолклорен събор „Леденика“



Първият национален фолклорен събор „Леденика“ събра хиляди посетители, които станаха част от най-голямото културно събитие за годината в региона. Съборът бе организиран от Община Враца и Сдружение „Лудогорие 2012“, като целта бе да се съхранят и популяризират традициите и културните ценности на Врачанския край като място на дълголетна история.
Официалното откриване бе направено в петък -24 юни от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, на което присъстваха още зам.-кметът Мария Попова и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев. В първата вечер на събора на сцената се изявиха самодейни състави от Община Борован и София. Вечерта завърши с концерт на народния певец Николай Славеев.
Стотици любители на българския фолклор посетиха втория ден на фолклорен събор „Леденика“, когато на сцената се представиха близо 20 певчески и танцови състави. Кметът на Община Враца Калин Каменов, който бе облечен в македонска носия, поздрави присъстващите и пожела фолклорен събор „Леденика“ да се превърне в традиция. Той призова да пазим и почитаме българското и да възпитаваме децата си в родолюбие.
Кулминацията на деня бе възстановката на легендата за Вълкашин войвода, която бе изиграна от Сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец - гр. Луковит". Историята за смелия българин оживя пред погледите на присъстващите, а краят на живата картина бе ознаменуван с гръм на черешово топче. Програмата във втория ден продължи с концерти на Милко Бошнаков, Юри Крумов, Духов оркестър „Зелени дел“.
След залез слънце, в местността „Леденика“, започна подготовката за нестинарски танц. Около мястото с горещите въглени, стотици гости на събора тръпнаха в очакване на магичното изпълнение на Веска Ахмакова. Облечена в бяло и с икона, нестинарката започна своя танц върху огъня, а след него, по разстланата жарава преминаха и много от посетителите. Програмата във втория ден продължи с изпълнения на квартет „Славей“, много песни и танци край огъня.
            Още от рано сутринта, на третия ден от фолклорен събор „Леденика“, стотици започнаха да се отправят към Врачанския Балкан, за да присъстват и да станат част от Северняшката сватба, за която се бяха записали над 1 500 човека. Като домакин на събитието кметът на Община Враца Калин Каменов бе облечен в автентична Северняшка носия. Двамата младоженци Ангел и Катя Петрови, техните деца Пламен и Александра, кумовете, както и всички гости също бяха облечени в български носии.
Дълги редици с месали, запълниха поляната, на които бяха поставени глинени паници и чаши за всеки гост. Когато всичко бе готово, започна ритуалът на Северняшката сватба. На сцената пред многохилядните посетители на събора, младоженци, родители, близки и приятели пресъздадоха взимането на булката, откупуването й от родния дом, даряването на дарове и чеиз.
Церемонията по сключването на гражданския брак бе извършена от кмета на Община Враца Калин Каменов и началникът на Отдел „Гражданско състояние“ Виолета Павлова. Специално за Северняшката сватба на събор „Леденика“ пристигна Отец Иван от Нови хан, който съвместно с отец Владислав от Врачанска митрополия, благословиха младото семейство и им пожелаха здраве, щастие и разбирателство. Повече от час Ангел и Катя приемаха поздравления и подаръци от своите гости. Кметът на Община Враца Калин Каменов подари на семейство Петрови битово пано от вълна.
От ранни зори в неделя започна да се приготвя и Северняшкият курбан, който бе раздаден на всички гости на сватбата. Стотици килограми сирене и кашкавал, агнета на трап и вкусни чевермета имаше за всички гости. Всеки можеше да утоли жаждата с руйни вина и люта ракия. Продуктите за приготвянето на курбана и за сватбата бяха осигурени от фирмите „Зоров-91-София“ и „Врачанска теменуга“.
Изненада за всички на събора бе пристигането на сватбата на известния актьор от Враца Краси Радков, който поздрави младоженците с китка известни песни и вдигна градуса на настроението. До края на вечерта тонусът бе поддържан от талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“, чийто ритми вдигнаха мало и голямо на кръшни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар