Бисквитки

вторник, 22 септември 2015 г.

Враца отбеляза Деня на Независимостта на България



С тържествен ритуал и издигане на Националното знаме на площад „Христо Ботев“, Враца отбеляза Деня на Независимостта на България.
На церемонията присъстваха Областният управител на област Враца Малина Николова, кметът на община Враца Николай Иванов, заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народните представители от Политическа партия ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев, народният представител от „БСП – лява България“ Георги Божинов, Председателят на Общински съвет – Враца Борислав Стоев, кандидати за кметове, представители на политически партии и институции, ученици, граждани и гости на града.
В празничното си слово, Областният управител Малина Николова подчерта значението на най-висшия дипломатически акт на Новата българска държава:
„Денят, възвестил Независимостта на България, остава в историята ни като величав триумф на една справедлива и дълговечна българска кауза.
Съдбовният държавнически акт от 22 септември 1908 година превръща България в свободна, съединена и суверенна страна.
Камбанен звън и топовни салюти бележат тази забележителна Прокламация, с която решително и недвусмислено страната ни отхвърля завинаги последните несправедливи клаузи на Берлинския мирен договор.
Обявяването на Независима България е естествена кулминация на отдавна назрели исторически процеси, вдъхнали сили и увереност на българите да се опълчат на Великите сили, за да поемат свой собствен път на развитие.
„Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля, да бъде според както той иска!“
Зад тези думи застават безапелационно министър – председателят Александър Малинов, министрите от кабинета и самият Фердинанд.
Защото през последните три десетилетия, Следосвобожденска и Съединена България израства и укрепва като държава „достойна за равноправен член в семейството на цивилизования свят“.
Днес честваме своята Независимост и изтъкваме знаковата й стойност – ярка изява на политическа далновидност и консенсус, на национално достояние и принадлежност.
Но тя е нашата човешка, нашата духовна Независимост – велика кауза, вплела в едно възрожденския порив на Националнореволюционното движение и идеалите на българските просветни и църковни дейци за суверенно развитие.
Днес, 107 години след историческото събитие, все още търсим светлите образи и идеалите на нашите предци, които ни изграждат като нация и ни изпълват с национално самочувствие, оповаваме се на техния пример и решителност.
Гордеем се с извоюваната Независимост – достоен акт, залог за мир, за разбирателство, равнопоставеност и ред.
Гордеем се с този ден и с този празник. Той е онзи чист извор на непреходни ценности от далечни герои и събития, от който черпим с пълни шепи вдъхновение за своите утрешни дела.
Нека помним заръките и пазим свята нашата Независимост, за нас, за нашите деца! Честит празник!“ – завърши словото си Малина Николова.
Молебен за благоденствие отслужи Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян и Врачанска Митрополия.
В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Празникът завърши с концерт на Танцов състав „Хемус“ и по традиция с кръшни български хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар