Бисквитки

сряда, 23 септември 2015 г.

Отчет на Николай Иванов за мандат 2011-2015 г.



За периода, в който беше кмет на Община Враца, Николай Иванов отчете изпълнение на следните приоритети:
v  Ефективно управление с широко гражданско участие.
v  Осигуряване на качествени и достъпни услуги в сферата на образованието, здравеопазването и социалната сфера;
v  Осигуряване на добри условия за живот, работа и отдих на населението;
v  Балансирано развитие на централната градска част, кварталите и селата в общината;
v  Съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство, подобряване на достъпа на гражданите и гостите на Враца до значимите културни паметници и туристически обекти;
v  Съхраняване на природните дадености на общината и оптималното им използване за развитието на туризма;
v  Превръщането на Враца в динамично развиваща се община, съчетаваща устойчиво развитие на индустрията и туризма;
Николай Иванов отчете един успешен мандат, през който инвестирането в общината е станало траен и стабилен процес –изпълнени са важни и значими проекти, финансирани по национални и европейски  програми и такива, със собствени средства.  
         Реализираните дейности през изминалия отчетен период  2011 – 2015 година са станали възможни в рамките на правилното планиране и доброто изпълнение на бюджетите на общината в  общ размер на 174 727 976 лева, от които 67 902 637 лева са собствените приходи, а трансферите от централния бюджет са били в размер на  102 395 976 лева.

ОСИГУРЯВАНЕТО НА УСЛОВИЯ И БАЗА ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ- ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАДАЧИ
           Вложените средства в сектор Образование през мандат 2011 – 2015 г. са в размер на 77 397 745 лв., от които 7 714 270 лева са собствените приходи, а трансферите от централния бюджет са в размер на 69 683 475лева.
           Изработена и предоставена за обсъждане в Общинския съвет е „Стратегия за развитие на образованието в Община Враца 2014-2018г."
 През мандата заедно с училищните ръководства е осигурено обучаване на ученици в паралелки с недостиг до норматива за минимален брой. Така е постигнато запазване на близостта до дома и на изградения микроклимат и традиции.
           Изработени са работещи формули за разпределение на средствата по Единния разходен стандарт за държавните дейности и по определения стандарт за издръжка на дете за местните дейности, които се прилагат във всички детски градини. Въведена е системата на делегирани бюджети в седем от детските заведения.
           За всички ученици от Община Враца, които са с целодневна организация на учебния процес, бе подсигурено столово хранене, като Общината покрива изцяло режийните разходи за приготвяне на храната.
           Постоянно са полагани грижи за здравословното хранене на всички деца и ученици, посещаващи детските заведения и училищата. Община Враца участва по проекти „Училищен плод“ и реализира  “Промоционална кампания на продукти от риболов и  аквакултури на територията на община Враца”.
           Актуализирана е транспортната схема за превоз на учениците до средищните и приемащите училища.
           Осигурени са средства за стимулиране на децата с изявени дарби до навършване на 18 годишна възраст чрез „Общинска програма за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби" и „Национална програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“, подкрепи през мандата 160 деца, които получиха средства в размер 183 419 лева.
         През този мандат е реализиран ежегодно „Панаир на образованието“ и инициативите „Децата на Враца празнуват“ и „Децата на Враца спортуват“ . В „Панаира на образованието“  участие взеха и представители на висши учебни заведения и други образователни институции.
           Тази 2015 година Община Враца организира лятно училище за социално слаби деца и френско училище за децата, желаещи да изучават този език, под егидата на почетния консул на България в Марсилия Жан Мари Мартен.
           Благодарение  на положените усилия за професионалното израстване на младите хора във Враца, се увеличиха възможностите им да продължат своето образование във филиалите на престижни български университети като Великотърновския университет «Св.Св. Кирил и Методий» и Медицинския университет – София, филиал «Проф. Д-р Иван Митев», за който Община Враца осигури сграда и ще съдейства за извършване на ремонтните дейности.
           Търсихме по-атрактивни форми за изграждане на трайни навици у малките участници в пътното движение, като провеждахме разнообразни инициативи по безопасност на движението по пътищата.
           Положени са много усилия за поддържането, обновяването и модернизирането на материално - техническата база на училищата и детските заведения. По проект „Красива България“  са въведени мерки за енергийна ефективност в две от големите училища на Враца - СОУ „Никола Войводов“ и СОУ „Васил Кънчов“. Създадени са нови съвременно оборудвани учебни кабинети в училищата във Враца. Извършените ремонтни дейности със собствени средства на училища и детски градини в общината са на стойност над 800 000 лева.
           Кметът на Община Враца беше отличен с  Приз за постигнати високи резултати в съвместната дейност със Синдиката на българските учители и за личен принос в развитието и усъвършенстването на социалното партньорство през 2014 г.
           Присъденото престижно отличие "Кмет на годината" в категорията "Иновации, наука, образование" за 2015 г. е признание за усилията на кметския екип и най-вече на хората на знанието и постигнатите изключителни резултати в сферата на образованието в Община Враца.
                                                КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ
           Културните традиции и туризмът прев         ръщат Враца в туристически и културен център на  Северозападна България. Постигнати във висока степен са заложените цели и критерии в областта на културата:
-         съхраняване и развитие на културните традиции, събития и творчески процеси и подкрепа на културните институции, художествени състави, творчески организации и читалища;
-         подкрепена е работа по проекти;
-         създаване на иновативни събития и прояви за популяризиране културата и културно-историческото наследство на региона.
        Вложените средства в секторите КУЛТУРА и ТУРИЗЪМ през мандат 2011 – 2015г са в размер на  6 588 218 лв., от които 1 709 863 лева са собствените приходи, а трансферите от централния бюджет са в размер на 4 426 072 лева.
        През мандата Община Враца инициира и провеждаше над 100 събития годишно, включени в културния календар - изложби, чествания на национални, регионални и местни празници и бележити дати, „Програма за патриотично възпитание на младите хора във Враца“, конкурси, фестивали, различни годишнини, литературни четения и концерти, сред които:
Ø Интерактивното състезание „Познавам ли моята България-100-те национални обекта”
Ø  Национален фестивал-конкурс за модерен балет и мажоретни състави „Враца танцува",
Ø Фестивал на уличното изкуство „REFRESH VRATZA",
Ø Фестивал, посветен на древните култури „Слънцето на Тодорка" в с. Оходен,
Ø Магичен спектакъл, посветен на 110 години от рождението на Евстати Карайончев - Мистер Сенко.
        С творчески дух, ентусиазъм и новаторски подход бяха организирани и проведени традиционните за Враца събития и фестивали:
Ø Ботевите дни,
Ø Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет"
Ø Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка"
Ø Празникът на баницата
Ø Общинският пролетен празник
Ø Концерт на фондация СТАРТ „Различното твори чудеса“
Ø Националният и международен фестивал на малките театрални форми
Ø Международният младежки музикален форум
Ø Международният младежки театрален фестивал „ВРЕМЕ"
Ø Врачанският есенен панаир.
Отбелязвани по уникален начин и всички национални традиционни празници.
Реновирани и  изградени са паметници на културата, духовността и родова памет.

Ø През 2012 г. отново отвори врати за посетители средновековната Куртпашовата кула;
Ø През 2015 г. беше извършен ремонт на паметника „Вестителя на свободата"
Ø През 2013 г. е открит  уникален музей от хартия  в Регионалния исторически музей.
Ø Ремонтирани и реставрирани са емблематични за града сгради.
Ø Възстановен е опожарения православен  храм “Свети Николай” в гр. Враца.
Ø Завършен  и открит  беше  най-новия храм във Враца -,,Св. Мина". Църквата е първа и единствена в най-големия жилищен квартал в града -„Дъбника".
Ø В с. Баница  бяха извършени аварийно-възстановителни работи на православния храм „Св.Възнесение".
Ø Стартирано бе изграждането на православен параклис в с. Оходен на стойност 45 177 лв. и в кв.„Кулата" на стойност 20 278 лв.
Ø Изградени са нови паметници в населените места на общината със средства от Община Враца и от дарения на граждани и фирми. Ремонтирани и реновирани са голяма част от съществуващите.

ТУРИЗМЪТ ВСЕ ПОВЕЧЕ РАЗКРИВА ПРИВЛЕКАТЕЛНОТО ЛИЦЕ НА ГРАДА, СЕЛИЩАТА ОТ ОБЩИНАТА И УНИКАЛНАТА ПРИРОДА
           Красотата на Врачанския балкан и натрупаните с хилядолетия исторически и културни пластове правят града ни естествен притегателен център за наши и чуждестранни туристи.
           Враца участва със свои оригинални щандове във всички туристически изложения в страната. Положените усилия бяха оценени и от всички изложения получихме призове и награди за принос в развитието на туризма.
           През 2012 г. на Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо” в София общината е удостоена с награда „За  атрактивно и професионално представяне на български туристически продукт”.
           Същата година общината получи приз „За нови идеи в представянето на туристическа дестинация” на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.
           През 2013 г. получи златен приз на списание „Туризъм и отдих" за утвърждаването на Враца като туристическа дестинация.
           В същата година от 6-тия Черноморски туристически форум Община Враца е наградена с грамота за активен принос в развитието на екотуризма в България.
           С почетна грамота за “Оригинално представяне на продукт на културния туризъм” Община Враца бе отличена на туристическата борса „Културен туризъм” във Велико Търново.
През 2015 г. са получени награди от туристическата борса „Вашата ваканция” в Бургас, от фестивала „Зелени дни" в София и от Седмия Черноморски туристически форум във Варна.
           Община Враца положи усилия за популяризирането, съхранението и развитието на природните дадености и културно-историческото наследство на Враца и бе насочен значителен ресурс чрез спечелени проекти и собствени средства.
           През този мандат бяха реализирани два важни за развитието на туризма общински проекта „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони" и „Враца - врата към древността".  И двата са с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие".
              Проектът за изграждането на развлекателен парк около пещерата „Леденика" е на обща стойност над 5.6 милиона лева.  Изградени са редица нови обекти, с които привличаме многобройни посетители и туристи. След изграждането на атракционите  броят на туристите и приходите нараснаха многократно. Очакванията ни за привличане на по-голям брой туристи и за по-дългия  им престой в парк „Леденика“ се оправдаха. Само до 31 юли 2015 г. той е посетен от 31 148 души, а приходите са над 148 000 лв.
        Положени са основите за изпълнение и на два нови проекта в областта на културния туризъм:
Ø  Археологическите разкопки край Оходен и Божия мост.
Ø  Подписахме договори с две румънски общини за съвместно участие по програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014-2020г.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА ОБЩИНА ВРАЦА
ПРЕЗ МАНДАТ 2011 – 2015 г.

         Повишено е качеството и обхвата на предоставяните социални услуги чрез подобряване на материално-техническата база, мотивацията и квалификацията на социалните работници.
         Поставен е акцент върху създаването на нови алтернативни социални услуги и пълноценното използване на капацитета на съществуващите специализирани институции, предоставящи социални услуги.
         Вложените средства в секторите Социално подпомагане и грижи и Здравеопазване  през мандат 2011 – 2015 г. са в размер на 23 414 643 лв., от които 6 503 883 лева са собствените приходи, а трансферите от централния бюджет са в размер на 16 910 760 лева.
        Въведени са нови модели на социални услуги:
Ø   Три Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания;
Ø   Защитено жилище по Проект „Шанс за деца и младежи от дома" финансиран чрез Европейския социален фонд.
Ø   Предоставя се социална услуга „личен асистент" чрез проектите Личен асистент „Подкрепа за достоен живот”  и „Нови възможности за грижа". Към края на м. юли 2015 г.  89 лични асистенти обгрижват 93 потребители на територията на общината.
Ø   Предоставя се топъл обяд на 98 социално слаби лица чрез проектите „Обществени трапезарии" и „Осигуряване на топъл обяд в Община Враца".
Ø   Обучават се кандидати за приемни родители по проект „И аз имам семейство". Утвърдени са 22 професионални приемни семейства - 14 от Враца и от селата Нефела, Чирен и Девене.
Ø   Предоста­вят се услуги „личен асистент", „социален асистент" и „домашен санитар" на безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия, лица с трайни увреждания (включително деца), възрастни хора с невъзможност за самообслужване  по проект „Социални услуги в домашна среда" приключил през април 2014 г.
Ø   Изграден е  Общностен център за деца и семейства по проект СТИМУЛ като основните целеви групи на проекта са деца до 7 години и техните родители от уязвими етнически групи, в частност - ромската общност, здравно неосигурени, безработни, с увреждания, получаващи социални помощи, самотни родители.
Ø   На територията на Община Враца  функционират 27 пенсионерски клуба и един клуб на инвалида. Клубовете съдействат за поддържане на социални контакти, социална интеграция и възможност за активен живот на хората от третата възраст. Организират и провеждат дейности и мероприятия със социален, здравен, културен и друг характер. 
Общината е инвестирала 370 027 лева собствени средства за поддръжка и обновяване на клубовете през този мандат.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ РАЗВИТИЕТО
НА СОЦИАЛНИЯ СТАТУС

         Приоритети в общинската здравна политика са профилактиката на социално значимите и всички други заболявания в условията на демографска криза и финансово оздравяване на лечебните заведения. Стремежът е да се постигне социално справедлив достъп до различни нива на интегрирана медицинска помощ с достатъчен обем медицински услуги за уязвимите групи от населението.
Ø  През 2012 год. от общинския бюджет са осигурени средства в размер на 63 360 лв. за реализиране на Общинска програма за здравна профилактика на социално значими заболявания при деца и възрастни, здравно неосигурени и с нисък социален статус.
Ø  Инвестирани са над 360 00 лв. в здравната инфраструктура. 
Ø  Бяха извършени медицински изследвания и дейности за превенция и ранно откриване на онкологични, белодробни, ендокринни, кожно-венерически и заболявания на опорно-двигателния апарат.
Ø  Община Враца успешно завърши Проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център“ в „Комплексен онкологичен център-Враца“ ЕООД на стойност 6 270 112 лева със съфинансиране от страна на общината. В новия Лъчелечебен център ще се извършва профилактика и лечение на болни от цяла Северна България.
Ø  Открита е нова здравна служба в с. Девене.

ВРАЦА – ПРИВЛЕКАТЕЛНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ

         Превръщането  на Враца и населените места от общината в привлекателно място за живеене беше основен приоритет, който ангажира усилията на кметския екип през мандата.
         Разработени бяха важни стратегически документи за развитието на града и общината, а именно:
Ø  Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) на гр. Враца – център на агломерационен ареал Враца. Бяха обособени три зони за въздействие, чрез които ще се постигне устойчиво и трайно преодоляване на икономическите, природните и социални диспропорции в градската територия;

Ø  Визия за развитието на град Враца до 2020 година, въз основа на анализ на настоящата ситуация и на степента на приложеност на стратегическите документи;

Ø  Концепция за пространствено развитие на града и Задание за изработване на Общия устройствен план, които са  приети от Общински съвет – Враца

В тази насока са и най-големите инвестиции за мандата. Община Враца изпълни една амбициозна програма, чийто успех бе гарантиран от професионализма на различните екипи при усвояването на средства по европейските фондове и добър мениджмънт.
      Инвестициите в подобряване на градската среда са:
Ø  Изграден парк в ЖК “Дъбника“ с площ 33 дка;
Ø  Изградени  три минипарка с детски и спортни площадки, фитнес-уреди и кътове за отдих в ЖК “Дъбника“, кв. „Младост“ и кв. „Медковец“.
Ø  Обновен парк „Хижата“ с изградени детски парк с площадки за игра, амфитеатър, фитнес площадка и велоалея, която вече е любимо място за всички врачани.
Ø  Преобразени са 15 спирки на градския транспорт и пешеходния подлез на бул. Мито Орозов.
Ø  Изградени са два нови шадравана в централна градска част чрез публично-частно партньорство.

РЕМОНТ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ОБЩИНСКАТА ПЪТНА И СГРАДНА ИНФРАСТРУКТУРА
         През изминалия четиригодишен период общо вложените средства за уличната мрежа са в размер на  7 508 918 лв., от тях:
-        за основен ремонт улици във Враца - 7 347 009 лв.;
-        за основен ремонт на улици в селата - 44 420 лв.;
-        за вертикални планировки - 99 091 лв.;
-        за основен ремонт на тротоари -18 398 лв.
         Това е един значителен ресурс, който трябва да намери продължение в следващите години – каза Николай Иванов.
         Извършени са ремонти на сградния фонд, аварийни ремонти и ремонти на кметства, читалища на територията на общината в размер на 553 000 лева, сред които ремонти в Регионалния исторически музей, ремонт на Къщата–музей  „Баба Илийца“,  вътрешен ремонт на Градската концертна зала, изградена бе нова конферента зала в Община Враца, реставрирана и реновирана  бе  Старата къща на ул. „Търговска“ и др.  
Значителен ресурс беше насочен към облагородяване на селата от Врачанска община.
Вложени са значителни средства за изпълнение на аварийно-възстановителни работи на инфраструктурни обекти и ликвидиране на последствията от природни бедствия в населените места от Община Враца.
Инвестирани бяха 580 000 лв. за озеленяване с различни растителни видове.


УТВЪРДЕН Е  РАБОТЕЩ  ПОДХОД  КЪМ ЕФЕКТИВНО
УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

Събраните и извозени битови отпадъци общо за отчетния период са 52 995 тона. Осъществено е  разделно събиране на отпадъци, като за първи път са поставени 10 контейнера за отпадъци от кожа и текстил и съдове за стари дрехи.
         През 2014 г.  е въведена в експлоатация и Сепариращата инсталация за битови отпадъци към Регионалното депо за неопасни отпадъци.

                                     
  ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Изготвен е План за устойчиво енергийно развитие на Община Враца – 2013-2020 г., приет от Общински съвет – Враца. Завършено е изпълнението на енергоефективни мерки в някои детски учебни заведения. Изготвени са обследвания на енергийната ефективност за други такива.
Община Враца се включи в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища и сгради, като Община Враца подписа първият в страната договор за осигуряване на безвъзмездно финансиране по тази програма, и към този момент работи по 10 договора с осигурено финансиране, по които текат на различен етап предвидени по програмата дейности.

                                               ТРАНСПОРТ

В транспортното обслужване на населението в общината най-масово използван е тролейбусният транспорт. През целия мандат 2011 – 2015 г. е запазена цената на билета за еднократно пътуване – 0,60 лв.

ЕФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ

Община Враца е собственик на сгради, части от сгради, терени, поземлени имоти и урегулирани поземлени имоти, които се стопанисват ефективно. Съставени са общо 2901 акта за Общинска собственост. Въведени са в електронен вариант с цел включване на данните в Публичен регистър  за общинска собственост. Община Враца разполага със 796  общински жилища, които предоставя на граждани с установени жилищни нужди. За отчетния период приходите от общинска собственост са в размер на 6 895 480 лева.
Търговските дружества в Община Враца са девет, а приходите от дивиденти  са 332 634 лева. Над 400 000 лв. са вложените средства за обновяване на пазарните площадки, като извършихме цялостен ремонт на Кооперативен пазар „Леонов“.
Увеличаването на приходите в резултат от ефективното управление на общинската собственост води до създаване на нови работни места и предлагане на допълнителни услуги.

СПОРТ

Стремежът  през мандата бе да се разшири  участието в масовите спортни прояви, да се изгради отношение към спорта като фактор за здраве  и  стил на живот.
Най-важните спортно-туристически и масови мероприятия през периода 2011-2015 г.:
Ø    Зимен спортно-туристически празник във Врачански балкан
Ø    Пролетен спортно-туристически събор „Леденика”
Ø    Общински детски лекоатлетически турнир „Лъвски скок” за ученици 3-4 клас ;

Ø    Международен ден на предизвикателството;
Ø    Ботева алпиниада;
Ø    Туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” от Козлодуй до Околчица;
Ø    Лекоатлетическата щафета по случай Деня на българския спорт ;
Ø    Международен олимпийски ден;
Ø    Открит шахматен шампионат за жени „Тракийска принцеса”;
Ø    . Мемориален турнир по волейбол „Петя Иванова”;
Ø    Ученически пешеходни походи;
Ø    Традиционен поход до местността „Речка”;
Ø    Международен ден на ходенето;
Ø    Тържество по награждаване на най-изявените през годината спортисти „Спортист на годината”;
Ø    Спортен празник за деца от детските градини;
Ø    Общински турнир по бадминтон „Топ 16”
Ø    Международен турнир по баскетбол в рамките на „Ботеви дни”;
Ø    Състезание за Деня на християнското семейство „Мама, татко и аз”;
Ø    Световен алпийски събор с известни катерачи от цял свят;
Ø    Лекоатлетически турнир „Врачански лъвчета” за ученици 1-2 клас;
Ø    Турнир по стрийтбол по повод Международния олимпийски ден ;
Ø    Велопоход „Козлодуй - Околчица” ;
Ø    Боксова вечер „Враца – 2013” и „Враца – 2015”.

Масови спортни мероприятия се провеждат и в селата от общината:
кв. Кулата – конни състезания;
с. Баница – състезание по плуване;
с. Згориград – народни борби.
Всяка година Община Враца награждаваше врачанските спортисти за техните постижения и беше избиран  Спортист на годината.
Извършен е текущ ремонт на хотел „Олимпийски надежди” и покрития плувен басейн. Започната е  подготовка на проект за цялостната реконструкция на покритите  плувни  басейни  по проект за трансгранично сътрудничество за новия програмен период.
         Приключен е  първия етап от ремонта на стадион „Христо Ботев” във Враца. За реализираните до момента дейности по първия етап от ремонта са изразходвани 2 200 000 лв. Подобна грандиозна инвестиция в спортното съоръжение не е правена от построяването му.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И РАБОТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ

Последните четири години са времето на най-мащабната инвестиционна програма, изпълнявана някога във Враца. Община Враца е на пето място в страната сред общините по показател „Стойност на сключени договори по оперативните програми”, чрез които се усвояват средства от фондовете на Европейския съюз.
Изпълнени бяха проекти, финансирани по национални и европейски програми и такива със собствени средства. Привлечените средства по европейски проекти са на обща стойност 165 млн. лева, от които 95 млн. лева  са  вече усвоени и верифицирани.
Интегрираният проект за воден цикъл на град Враца е проектът с най-голям финансов ресурс и с най-много предизвикателства към граждани и изпълнители.
Изпълнението му ангажира във висока степен управленския ресурс на Общината. С основание той е във фокуса на вниманието врачани по различни поводи: качествено и срочно изпълнение или обратното – некачествени строителни дейности, изгубено време и неудобства за гражданите.
Договорите за Реконструкция на водопроводната и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца бяха подписани съответно за – Етап 1 на 31.10.2012 г., а за Етап 2 – на 05.12.2012 г. Изпълняват се при условията на ФИДИК - Червена книга. Това, което трябва да се отбележи тук, е че и двата етапа се изпълняват при утежняващи фактори, произтичащи от това, че в работния проект, изготвен през периода 2008-2010 г. по програма ИСПА, има явни неточности в изходната информация и настъпили промени в собствеността в последващите години. Поради това, на много места новите тръбопроводи минават през имоти държавна частна собственост и собственост на физически лица. Над 40 изменения се извършиха в процеса на реализиране на утвърдения проект.
Общината не допусна спиране на работата по градската ВиК мрежа и не допусна спиране или забавяне на разплащанията към изпълнителите, въпреки спрените разплащания по програма ОПОС. Изпълнението му ще продължи и в периода 2015 – 2018 г. 
Община Враца работи и по други важни инфраструктурни проекти,  свързани със създаване на заетост и със създаване на общински политики.
ПРИВЛИЧАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИ
През изминалия мандат Община Враца оказваше  подкрепа на  местния бизнес. Създадени бяха условия за привличането на инвестиции чрез:
Ø     Поддържане на актуален Инвестиционен профил;
Ø     Организиране срещи с потенциални инвеститори;
Ø     Поддържане информация за свободни терени на няколко езика - английски, немски и френски;
Ø     Популяризиране и представяне на  информация за потенциала на общината и бизнеса на различни международни изложения, както и в редица печатни и електронни издания в страната и чужбина;
Ø     Профил на Община Враца в Европейската комисия, където се поддържа актуална информация;
Ø     Включване на Община Враца в каталога на големите инвестиционни проекти в България от Българска агенция за инвестиции.

Община Враца е отличена с «Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво» за прилагане на 12-те принципа на демократично управление, приети от Съвета на Европа.
Възстановено е военното поделение във Враца, което е условие за възраждане на традиции, осигуряване на заетост и задържане на младите хора в общината.

ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ПОЛЗА НА НАСЕЛЕНИЕТО
През изминалия мандат стремежът ни беше насочен към бързо обслужване и облекчаване на достъпа до информация и административните услуги за гражданите. В края на 2014 г. създадохме изнесен офис на Центъра за административно обслужване на гражданите в Квартал „Дъбника“ с две работни места. Предоставят се 14 вида услуги по гражданско състояние.  
         Стремим се към увеличаване броя на електронните услуги и сме сред малкото общини, които предоставят такива услуги. От четири през 2011 г., техният брой е увеличен до 15.
В заключение, Николай Иванов се обърна към всики в залата с думите:
Уважаеми съграждани,
Община Враца разполага с достатъчен ресурс - административен и управленски, постигнатото до тук е добра база за надграждане и за още по-успешно взаимодействие между местната власт, обществените организации и гражданите за развитието на града и общината.
Не беше лесно, преминахме през много трудности, имаше моменти на сериозни изпитания. През цялото време усещахме подкрепата на своите съграждани, която ни даваше сили, и искам лично да им благодаря затова. Благодаря и на хората, с които имах щастието да работя!



Няма коментари:

Публикуване на коментар