Бисквитки

понеделник, 4 май 2015 г.

Стартира Третата глобална седмица за пътна безопасност

Област Враца се присъединява към мероприятията, предвидени в Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България, в дните от 4 до 10 май. Националната кампания е обявена с решение на Общото събрание на ООН и се провежда в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Мотото на тазгодишната Глобална седмица е „Спаси живота на децата“ и цели да  предизвика широка обществена дискусия и обединяване на усилията на семействата, институциите, неправителствения сектор и медиите срещу агресията на пътя и превенцията на пътни инциденти.
Областният управител на Област Враца Малина Николова проведе днес пресконференция по повод стартирането на кампанията и анонсира  Националната програма и дейностите по провеждане на Глобалната седмица за пътна безопасност. Малина Николова акцентира върху важността от активното участие на всички отговорни институции, както в тематичната седмица, така и всеки един ден от съвместната работа. 
„Защото всеки ден повече от 500 деца губят живота си при пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Защото в България над 1 000 деца ежегодно стават жертва на пътя, над 30 губят живота си, а повече от 100 остават с трайни увреждания“ – допълни още Областният управител Малина Николова.
По време на срещата бяха представени видео- и аудиоклиповете, насочени към опазване на живота и здравето на децата в пътното движение.
По предложение на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, България има своя визитната картичка на Третата глобална седмица за пътна безопасност на движението. Тя съдържа посланието на децата на България към всички участници в движението. Лице на визитката е 11-годишната Елица Ганева, отличена в конкурса „Победи опасността!“.
На пресконференцията присъстваха представители на част от общините в област Враца и партньори на Националната кампания, които заявиха своите мероприятия, посветени на инициативата за пътна безопасност.
Пламенка Ангелова, експерт в Регионалния инспекторат по образованието – Враца направи обобщена справка за резултатите от инициативата „Безопасният път на първокласника“, проведена през месеците октомври и ноември 2014 г., която обхваща 52 училища на територията на цялата област и общо 1582 ученици в първи клас.
Проведено е и проучване сред родителите за условията по придвижване на учениците до учебното заведение. Най - често срещаните трудности, които застрашават безопасността на първокласниците, са липсата на тротоари, а на места, където има, те са с нарушена конструкция и с  паркирали коли върху тях. В справката фигурират още сигнали за изтрити пешеходни пътеки и маркировка.
„Целогодишно преподавателите по Безопасност на движението работят по глобалните теми: „Отивам сам на училище“, „Отивам на училище с обществен транспорт“, „На пътя е опасно“ – допълни още Пламенка Ангелова.
Тя сподели също, че предстоят нагледни демонстрации на учебната площадка за безопасен път, както и провеждането на информационни дни на тема “Децата и безопасността на движението по пътищата“.
Представителите на общините Бяла Слатина, Враца, Криводол и Оряхово заявиха своите ангажименти към разпространяването на визитната картичка на кампанията, организиране на забавно – състезателни програми по темата за безопасността на децата като участници в пътното движение, както и опресняване на пътната маркировка. Организирани са също така срещи с участието на представителите на институциите на местно ниво и заинтересованите страни с цел генериране на мерки и действия за по-добра защита на децата на пътя.
Областната дирекция на МВР- Враца ще се включи в беседи с тематична насоченост в начален курс на обучение, а на 6 май предстои провеждането на специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“ над използването на обезопасителни системи за деца, колани, защитни маски и проверка на правоспособността на водачите на моторни превозни средства.
Областната организация на Български червен кръст – Враца ще се включи с мероприятия за превенция, заедно с всички институции. Предвидени са открити уроци, беседи в училищата, както и  демонстрация на оказване на първа лекарска помощ. Доброволците на червенокръстката организация ще се включат в разпространението на визитната картичка на кампанията.
На 8-ми май, в 12.00 ч.,  чрез пуснати звукови сигнализации на патрулните автомобили, България ще даде почит на децата, загинали в пътнотранспортни произшествия.
Финалът на Глобалната седмица за пътна безопасност е 10 май и в този ден е предвидено представяне на детските рисунки или произведения на приложното изкуство на тема „Пътна безопасност“.
            Програмата за провеждане на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН, както и визитната картичка на кампанията и Декларацията на децата за безопасност на движението по пътищата са поместени на Официалния сайт на Областна администрация – Враца.


Няма коментари:

Публикуване на коментар