Бисквитки

вторник, 5 май 2015 г.

„Екология и опазване на околната среда"

Областната комисия „Екология и опазване на околната среда" проведе редовно заседание днес. Заместник областният управител Ирина Иванова председателства срещата , на която присъстваха представители на общини от област Враца, на Регионалната инспекция по околна среда и води и на Регионален инспекторат по образованието – Враца.
Членовете на Комисията приеха Правилник за организацията и дейността и бяха запознати с Годишния доклад за 2014 година, в изпълнение на Областната стратегия за опазване на околната среда 2010 – 2015 г. Обобщеният доклад е разработен съгласно отчетите на Общинските програми за опазване на околната среда, Програмите за управление на отпадъците, както и доклада за дейностите на РИОСВ – Враца за 2014 г.
В изпълнение на специфична стратегическа цел по подобряване на управлението на биологични и битови отпадъци от населените места, се наблюдава повишаване на културата на населението по отношение на битовата екология и личния принос в опазването на жизнената среда. Отчетено беше активното участие на институциите в стремежа им към устойчиво развитие чрез екологични инициативи и информационни мероприятия.
Област Враца е кандидатствала с 132 проекти в Националната програма „За чиста околна среда – 2014“ , от които класирани са 15. Всеки един проект е на стойност 10 000 лева, а участие са взели кметства, общини , училища и детски градини.
По отношение на въвеждането на системи за събиране, извозвание и депониране на твърди битови и биологични отпадъци, се отчита подобряване на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, чрез сключени договори с фирми за оползотворяването им.
В изпълнение на Мярка 3.3, касаеща проектиране и изграждане на диги и съоръжения за укрепване на речни корита и свлачища, Областна администрация – Враца е сформирала Междуведомствена комисия за извършване на проверки на потенциално опасните язовири на територията на цялата област. Извършено е и обследване на дигите по р. Скът, р. Огоста и Дунавските диги.
В общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Мездра и Роман е извършена реконструкция и изграждане на водопроводната мрежа по Интегрираните инвестиционни проекти, като в гр. Бяла Слатина и гр. Мездра са на лице и нови пречиствателни станции за отпадни води.
Във връзка с подобряването на качеството на атмосферния въздух, общините от област Враца са предприели всички мерки по озеленяване и почистване на уличната мрежа, поддържане на паркове и алеи.
Цветинка Нейкова, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води – Враца, предложи в Годишния доклад да бъдат включени и дейностите по изпълнение на проект „Врачански карст“, тъй като неговата реализация пряко касае опазване на околната среда.
В хода на заседанието, представителите на общините заявиха готовността си за провеждането на инициативата на БТВ „Да изчистим България заедно“. Заместник областният управител Ирина Иванова направи кратко представяне на кампанията. Тя припомни основните идеи на инициативата и 5-те еднодневни акции за почистване на най-уязвимите населени и водни зони.
Тази година акциите за почистване ще стартират на 10 май  - Европейски ден за почистване. Акцент в този ден ще бъде почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционните пролетни почиствания, организирани от общините – междублокови пространства, замърсени улици и градини“ – допълни още Ирина Иванова.
На този ден, гражданите могат да започнат участието си в кампанията, като почистят около домовете си, междублокови пространства или на специално оказани места от съответните общински институции.
17 май е предвидената дата за почистване на места за отдих и спорт в близост до населените места и е определена във връзка с отбелязване на Деня на българския спорт.
31 май, ден преди Международния ден на детето, ще бъдат почистени детските площадки в населените места, а на 7 юни - защитени територии, национални и природни паркове.
На 27 юни ще бъде  почистена река Дунав, както и речни корита и водоеми в цялата страна.
Основен партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, което подкрепя усилията на всички общински и областни администрации за участие в кампанията.
Всички общини са направили своята организация по участието си в кампанията, определени са вече местата, информирани са гражданите за началния час на акцията, осигурени са чували, ръкавици и други консумативи, които ще бъдат раздавани в определени за целта пунктове.
Новост в "Да изчистим България заедно" ще бъде и интерактивната карта на кампанията, достъпна чрез новото мобилно приложение, на която ще бъдат отбелязвани почистените от доброволците зони. Слоган на кампанията е "Спри порочния кръг" и чрез него  ще се визуализира по любопитен начин най-разпространените порочни и безотговорни дейности, свързани със замърсяване на населените места и природата.


Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар