Бисквитки

петък, 8 май 2015 г.

Работна среща с кметовете

Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес работна среща с кметовете на общини от област Враца, на която основна тема бе съгласуването на съвместни действия по разпределение на средствата от фонд "Солидарност", запознаване с критериите и механизма по приоритизиране на операциите за финансиране.
През юли 2014 г., Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ подаде Заявление  за подкрепа от Фонд „Солидарност“ на ЕС за покриване на част от разходите по спешните мерки за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводненията в края на месец юни, 2014 г.
В резултат на това е одобрена помощ за страната в размер на 3 879 524 лв. Тъй като област Враца е най-пострадала от природната стихия, всички одобрени средства ще бъдат използвани на територията й.
„Отпусната помощ следва да се разпредели по общини за финансиране на приоритетни и резервни операции, след приоритизиране от Областния управител, въз основа на индивидуални за областта механизъм и критерии“ – допълни  Малина Николова.
Тя детайлно разясни на кметовете на общини основните параметри на изготвения механизъм, разработен съгласно Постановление на Министерски съвет за определяне на органите и реда за управление и контрол на средствата от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, Методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и Писмо на Заместник-министъра и Ръководител на УО на ОПРР - Деница Николова.
Механизмът определя реда и критериите за разпределение на средствата, Изпълнителните органи, отговорни за възлагането и изпълнението на операциите, Списък на недопустимите за финансиране операции, въз основа на които направените предложения се отхвърлят от оценителна комисия, назначена със заповед на Областния управител на Област Враца.
Най-съществена структурна част от така представения Механизъм са критериите за оценка на предложените за финансиране от Изпълнителните органи операции, въз основа на които направените предложения получават комплексна оценка от оценителната комисия.
            Областният управител Малина Николова детайлно разясни Критериите за оценка на предложените за финансиране операции: Операции с висока степен на риск за живота и здравето на населението, операции, които осигуряват ежедневния достъп на гражданите до основни услуги и операции, които не са получавали финансиране от други източници за щетите, пряко свързани с бедствията от края на юли, 2014 г.
            Отпуснатите близо 3 900 000 лв. могат да бъдат използвани за финансиране на операции, касаещи възстановяване на функционирането на инфраструктурата в сферата на енергетиката, водоснабдяването и отпадъчните води, телекомуникациите, транспорта, здравеопазването и образованието. Операциите могат да осигуряват временно настаняване на пострадали, финансиране на спасителни операции, изграждане на превантивна инфраструктура и  създаването на мерки за защита на културното наследство. С предвидените средства могат да се финансират и дейности, осигуряващи почистване на засегнатите от бедствието области, включително природни зони.
            Механизмът за разпределение на средствата  беше съгласуван и одобрен от  кметовете на всички общини от област Враца. Разпределението на средствата по общини ще се извърши съвместно между Областния управител и кметовете от областта на 13 май.
           
Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар