Бисквитки

понеделник, 4 май 2015 г.

Общината приканва врачани да се включат в пролетното почистване


Община Враца и тази година приканва врачани и жителите на общината да се включат активно в пролетното почистване. Почистването ще бъде на 16 май, като началото е в 9.30 ч. „В различни точки на града ще бъдат организирани над 20 пункта за раздаването на чували и ръкавици, които всички желаещи да се включат в кампанията, могат да получат безплатно. Днес на сайта на общината ще бъдат публикувани местата, които, според Община Враца, имат нужда от почистване. Гражданите могат да организират и почистване на други замърсени терени, стига преди това да ги заявят в Община Враца, за да може да се организира извозването на събрана смет” – каза кметът инж. Николай Иванов. Събраната смет от почистването на междублоковите пространства трябва да се събира до контейнерите за битовите отпадъци. За най-иницативните са предвидени награди. Трудът им ще бъде възнаграден и с безплатно облагородяване на района от Общината.
         В същия ден, 16 май, гражданите ще могат да изхвърлят и своето излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, както и негодни за употреба батерии и акумулатори. Те трябва да се поставят до цветните контейнери за боклук, откъдето ще бъда извозвани от фирмата „Грийнтех”, с която Община Враца има сключен договор. На тази дата ще е отворена и базата на „Ровотелстил”  на ул. „Хр. Смирненски” № 7 във Враца за приемане на същото оборудване.
         Категорично се забранява рязането на дървета без предварително получено разрешение от Общината.
         Телефоните, на които гражданите могат да се обаждат, за да поискат извозване на големи количества събрани отпадъци са 092/62-30-00, 092/62-22-61 и 0882/21-76-22.

Празникът на баницата е на 10 май

По нов регламент ще се проведе тази година традиционният празник на баницата във врачанското село Баница. Това съобщи днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. Всяка баница ще бъде представена от своя майстор в отделна шатра. Шатрите ще са подредени пред читалището в селото. Вкусните печива ще бъдат разделени на четири категории – солени традиционни баници, баници с месо и баници със зеленчуци, сладки баници и оригинални баници. До момента за участие в празника са се записали 100 майстори. Най-много са от селото-домакин – 30, 18 са от с. Паволче, 12 от с. Згориград и 8 от с. Косталево. Вкусът им ще бъде оценяван от жури, чийто председател за 2 година ще е самият Иван Звездев. Най-вкусните баници ще получат парични награди. За първи път ще има награда и за най-атрактивно подредена маса. По традиция кметът на Враца инж. Николай Иванов ще даде брашно на най-добрите баничари. Едва 1/8 от всяка баница е предвидени за вкусване от журито, цялата останала част ще е за дегустация от гостите.
         Празникът на баницата ще започне в 10.30 ч. на 10 май.

Кметът открива облагородена зелена площ

„С удоволствие мога да съобщя, че към нашата инициатива „Осинови градинка” продължават да се присъединяват врачани. Едно такова ново облагородено пространство е пред Медицинския център „Св. Анна”” – каза днес инж. Николай Иванов. Кметът на Враца покани врачани да присъстват на официалното откриване на градинката, което е утре в 10 ч. пред медицинския център. Мястото не само е облагородено, посадени са цветя и зеленина, но са направени и алпинеуми, и е изграден фонтан. Градинката е подарък за Община Враца от собствениците на медицинския център.

Висока оценка за работа по европейски проект във Враца

Висока оценка са получили общински служители от Враца за работата си по проект с европейско финансиране.  Това стана ясно днес по време на среща между кмета на Враца инж. Николай Иванов и Ник Падисън – обучител от Съвета на Европа, който работи съвместно с Община Враца по нейн проект. Гостът е бил впечатлен от енергията и желанието за работа от екипа от младежки работници, които дообогатяват проекта.  Проектът е „За подобряване благосъстоянието на децата и младежите в риск в община Враца – създаване на устойчив модел за интеграция и социално включване”. По него в сградата на бившето училище „Митрополит Константин” ще бъде изграден нов Младежки център, където ще се предоставят различни социални услуги на деца и младежи в риск. Ник Падисън гостува във Враца, за да провери дейностите по проекта, работата на екипа от младежки работници и ромски медиатори. Утре гостът ще види работата им в действие по време на празника „Гергьовден – Едерлези” в ОУ „Св. Климент Охридски” в с. Тишевица. Падисън ще има възможност да даде и своите указания като главен обучител по проекта.
„Надяваме се на 19 май, когато се разглежда делото за обжалване
на строителството на Младежкия център, което спечелихме в КЗК, да бъде положително за нас, и да стартираме ремонтните дейности в бившето училище „Митрополит Константин”. Срокът за изпълнение е много кратък – три месеца, така че наесен се надяваме да имаме вече и „къща”, където да се реализират социалните дейности. А те са най-важните в проекта”  – каза в заключение кметът инж. Николай Иванов.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Няма коментари:

Публикуване на коментар