Бисквитки

четвъртък, 11 септември 2014 г.

РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК СЕ РАЗПАДНА


Националната конференция/конгрес на Реформаторския блок, която трябваше да се проведе тази събота, отпада, съобщиха източници от Движение България на гражданите.
ДБГ на Кунева отказаха участие с религиозно-витиевати аргументи за Кръстовден и тежката предизборна кампания. Зад това очевидно се крие страх от неизбежния избор на Радан Кънев за лидер на блока, което означава окончателната идентификация на уж смесената коалиция с ДСБ. Кунева няма шанс да спечели битката за лидерския пост, а това означава нейната трудно скалъпена партия, която вече изнемогва и откъм финансиране, да се претопи в Реформаторския блок. 
СДС, ръководено от Лукарски, е заплашено от окончателно изчезване, а голяма част от членовете му са подложени на истински психологически натиск от страна на „старите седесари“ като Евгений Михайлов, Едвин Сугарев и Георги Марков. Те искат да отслабят блока, за да подпомогнат консолидацията на десните избиратели около ГЕРБ.
Единствените, които настояват за запазване на блока в този вид, са ДСБ. За тях оцеляването на този политически проект е жизненоважно, особено след като автентичните десебари - като Илко Семерджиев и Юлиан Войнов - се пренесоха при коалиция "Десните". Така ДСБ вече не е единствен носител на дясната идея, каквито претенции имаше лаборантът от Драгалевци. Разпадът на реформаторите е фатален за тъмносините, защото сделката на Костов с Борисов, при която се разменя банкова индулгенция за КТБ и милионите му срещу подкрепа в парламента, зависи от това да има реформатори-депутати, гласуващи под диктата на Командира. 
Според запознати разделителната линия между ДСБ и ДБГ минава и през отношението към ГЕРБ. Кунева открито подкрепя безусловно сътрудничество с Борисов, докато Радан Кънев следва стриктно указанията на ментора си сътрудничеството да бъде дадено едва след решаване на казуса в КТБ в полза на големите вложители. Кунева вече няколко пъти е била засичана в щаба на Борисов в дома му в Банкя, дори самият главен гербер си призна за този факт.
В скандала се намесват и Касим Дал и Корман Исмаилов, които отказват подкрепата си за ГЕРБ, защото са наясно с уговорената съвместна работа на Борисов и ДПС. По тази линия тяхната подкрепа за Радан Кънев, който е уклончив към това "съединение", е категорична. Неслучайно и днес, след дебатите в Кърджали, Кънев изрично похвали представянето на Корман Исмаилов в дебата, докато от страна на Меглена Кунева цареше гробно мълчание. 
Вчера, 10 септември, Меглена Кунева обядва почти без да се крие с Лютви Местан в столичния хотел „Хилтън“. 
Новината за разпада на Реформаторския блок е факт днес.
Кафетата с Местан винаги се оказват пълни с политическа отрова, коментират анализатори.

Источник: news events

Няма коментари:

Публикуване на коментар