Бисквитки

понеделник, 8 септември 2014 г.

ЗАВЪРШИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ИЗГРАЖДАНЕ И ОБОРУДВАНЕ НА ЛЪЧЕЛЕЧЕБЕН ЦЕНТЪР В КОМПЛЕКСЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР ЕООД ВРАЦА




Община Враца изпълни проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”, договор за безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.1-11/2011/007, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”.
Изпълнението на проекта започна на 31.01.2012 г. и завърши на 11.09.2014 г., съгласно актуализиран план график на дейностите.
Бюджетът на проекта е 6 270 112,10 лева, като съфинансирането от Община Враца е в размер на 253 015,19 лева (4,04 %). Размерът на безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 6 009 737,19 лева (95,96%), като дофинансирането от Община Враца е 7 359,72 лева, а допълнителното съфинансиране -  395 717,16 лева.
Постигнати са специфичните цели на проекта:
o      Осигуряване на подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в “Комплексен онкологичен център” Враца ЕООД, съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на град Враца, на област Враца и на Северозападния район;
o      Подобряване качеството на медицинското обслужване в областта на лекуваните болести в “Комплексен онкологичен център” ЕООД Враца;
o      Социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, с особено внимание към хората с увреждания и рисковите групи население, най-вече  хора от ромски произход;
o      Изграждане на лъчелечебен център в КОЦ Враца, отговарящ на съвременните изисквания за енергийната ефективност на сградата и оптимално използване на средствата за издръжка на лечебното заведение в резултат от спестената енерг

Трайното въздействие на проекта върху целевите групи и региона са следните:
o      Повишено качеството на предоставяните медицински услуги и обновена и модернизирана болничната среда.
o      Осигурени възможности за професионално и качествено лечение на различни по тип и сложност заболявания.
o      Намален болничния престой чрез предлагане на по-качествени здравни услуги.
o      Подобрена профилактика и следователно намален процент на заболеваемостта сред жителите на региона като цяло.
o      Улеснен достъп до основни социални услуги на хората в неравностойно положение чрез изграждане на подходящи архитектурно- достъпни съоръжения; Осигуряването на достъпна среда за хора с физически увреждания гарантира спазването на правата им като пациенти за равен достъп до висококачествени медицински услуги.
o      Отпадане на необходимостта от търсене на качествена здравна помощ в други области и региони с осигуряване на такава в Комплексен онкологичен център Враца ЕООД.
o      Намаляване на вредните емисии в околната среда чрез енергоспестяващи и лъчезащитни  мерки, както и закупуване на нова специализирана медицинска апаратура;
o      Подобрено качеството на живота и социалната среда в областта, което е предпоставка за увеличаване неговата конкурентоспособност и повишени инвестиции.

Интервенциите по проекта подпомогнаха постигането на европейски облик на лечебното заведение в качеството и достъпа до предлаганите здравни услуги, както и в развитието на по-интензивни превантивни мерки, долекуване и рехабилитация.
Изпълнението на проекта ще осигури подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна здравна инфраструктура съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на град Враца и на територията на областите Враца, Монтана и Видин (както и на Северозападния район).


Тази публикация е създадена в рамките на проект BG161РО001/1.1-11/2011/007 „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Враца и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар