Бисквитки

понеделник, 7 октомври 2013 г.

МЕСЕЧЕН ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ – ВРАЦА ЗА СЕПТЕМВРИ

През месец СЕПТЕМВРИ са проверени 113 обекта, извършени са 117 бр. проверки, от които: 99 бр. планови и 18 бр. извънредни. За периода експертите са извършили последващ контрол за изпълнение на 12 бр. предписания. В РИОСВ – Враца са постъпили 3 бр. жалби и сигнали, по който е реагирано незабавно. Съставен е един констативен протокол във връзка с наложена санкция.
При извършване на контролната дейност през август от страна на РИОСВ – Враца има издадени общо 15 предписания.

През месец септември са съставени 4 броя АУАН:
·         на физическо лице от гр. Бяла Слатина за констатирано наличие на части втора употреба от разкомплектоването на автомобили. При проверката не са представени документи за произход и собственост. Лицето не притежава разрешително за дейности по третиране на отпадъци от ИУМПС съгласно изискванията на ЗУО. Нарушен чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците във вр. с чл. 17 от Наредбата за ИУМПС. Издадено е наказателно постановление с глоба в размер на 500 лв.
·         “Краси” ЕООД - гр. Велико Търново, зърнобаза в с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца. Дружеството ползва воден обект (бивш рибарник) за заустване на отпадъчни води формиращи се на площадката на зърнобазата, без издадено разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води. Нарушен чл. 46, ал. 1, т. 3, буква “б” от Закона за водите.
·         на кмет на с. Гложене, общ. Козлодуй, обл. Враца за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. В района на бивше нерегламентирано сметище находящо се в местността “Бели брег” в с. Гложене има депонирани значителни количества смесени битови отпадъци, състоящи се от растителни отпадъци, торов отпад, отпадъци от пластмасови, найлонови, хартиени и стъклени опаковки, текстилни отпадъци, отпадъци от ремонтни работи на моторни превозни средства и строителни отпадъци. Замърсеният терен е с приблизителна площ от около 3 дка. и нерегламентирано депонираните отпадъци са с приблизително количество 250 м3. Нарушен чл. 112, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците.
·         на кмет на с. Галиче, общ. Бяла Слатина, обл. Враца за депонирани смесени битови отпадъци. В района на бивше нерегламентирано сметище находящо се от ляво по пътя за мелницата има депонирани значителни количества смесени битови отпадъци, включително отпадъци от пластмасови, найлонови и стъклени опаковки, както и текстилни отпадъци и строителни отпадъци. Замърсеният терен е с приблизителна площ от около 3 дка. Нарушен чл. 112, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците.





Акценти по компоненти:

Контрол чистотата на въздуха:

При анализ на регистрираните от АИС “ЖП Гара”- Враца концентрации на контролираните замърсители, влияещи върху качеството на атмосферния въздух: серен  диоксид, азотен оксид и диоксид,  азотни оксиди,  въглероден оксид, озон и ФПЧ10, са отчетени 2 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като и за същия период на 2012 г. 

Контрол чистотата на водите:

През месец септември в направление “води” са извършени 27 бр. проверки на обекти формиращи отпадъчни води, от които: 23 бр. планови и 4 бр. извънредни.
За отчетния период са издадени 8 бр. предписания.
Извършена е 1 бр. проверка  по сигнал за замърсяване на река Мътница в землището на с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца от дейността на зърнобаза, собстваност на фирма “Краси” ЕООД. Проверката е извършена съвместна от експерти на РИОСВ-Враца, БДУВДР-Плевен, ОДБХ-Враца и РЛ-Враца. Поради констатирано заустване на отпадъчни води от площадката на фирмата към воден обект, без същата да притежава разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води, съгласно изискванията на чл. 46, ал. 1, т. 3 от Закона за водите, на Управителя е съставен акт, който е изпратен в Община Велико Търново за предявяване и подписване. Дадено е предписание за подаване на заявление в БДУВДР-Плевен за издаване на необходимото разрешително.
- 1 бр. по жалба за нерегламентирано заустване на битово-фекални отпадъчни от жители на с. Остров, общ. Оряхово в дъждовно-отводнителен канал. Дадени са предписания на Кмета на Община Оряхово за извършване на основна ревизия на канализацията и осъществяване на контрол относно нерегламентираните зауствания.
За направените констатации от извършените проверки по постъпилите жалби и сигнали своевременно са изготвени и изпратени отговори до жалбоподателите.

Управление на отпадъците и опазване на почвите:

През месец септември е извършен контрол на кметове на общини и населени места относно третиране на битови и строителни отпадъци, на фирми, чиято дейност е свързана с образуване на производствени и опасни отпадъци, на фирми пускащи на пазара опаковани стоки, относно заплащане на продуктова такса, на животновъдни обекти относно съхранение на торов отпад и др.
Извършени са общо 43 бр. проверки:
За периода са постъпили 1 бр. жалба свързана с нерегламентирано събиране и разкомплектоване на ИУМПС в гр. Бяла Слатина за която се констатира, че е основателна и е дадено предписание, 2 бр. жалби за отглеждане на животни в регулационните граници на с. Ракево, общ. Криводол и с. Радовене, общ. Роман. Жалбата касаеща проверка в с. Радовене е изпратена по компетентност на община Роман, а във връзка с жалбата за с. Ракево е взето участие в комисия, назначена със Заповед на Кмета на общ. Криводол.
Взето е участие в две Комисии за приемане на извършена работа на реализирани проекти, финансирани от ПУДООС в рамките на националната кампания “За чиста околна среда” на МОСВ за следните обекти:
●  по Договор № 9164/17.05.2013 г. за обект “Централния парк на с. Добролево – зона за отдих” в с. Добролево, общ. Борован, обл. Враца;
● по Договор № 8929/11.04.2013 г. за обект “Възстановяване на квартална зона  за отдих и създаване на детска площадка между ул. „Ю .Гагарин”, ул. „Н. Вапцаров” и ул. „Шипка” в с. Хърлец, общ. Козлодуй, обл. Враца.

Защитени територии

Във връзка с осъществяване на контрол в защитените територии в териториалния обхват на РИОСВ-Враца за месец септември 2013 година са извършени 7 проверки на следните защитени територии: Р„Врачански карст”, ЗМ „Вола”, ПЗ „Вратцата”, ПЗ „Леденика, ЗМ „Падините”, ЗМ „Боров камък” и ПЗ „Новата пещера”.

07.10.2013 Г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар