Бисквитки

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Подготвя се бюджетът за 2014 г.


В Община Враца се подготвят контретните параметри и показатели в проекта на бюджет за 2014 г., годишните разчети за сметките на средствата от ЕС  и средносрочни бюджетни прогнози до 2016 г. През септември в Общинския съвет бяха приети актуализираните бюджетни прогнози за 2014, 2015  и 2016 г., които Общината внесе в Министерството на финансите. На   участниците в бюджетния процес е предоставена информация по бюджетния календар и са раздадени образци на бюджетни карти. Подготвените от тях данни ще се събират в отдел „Бюджет и финанси” до 21 октомври. На тази база ще се разработят проектобюджет`2014 и  индикативен годишен разчет за сметките на средствата от ЕС, ще бъде направен анализ и прогноза за състоянието на общинския дълг,  както и финансов анализ на общинските дружества. Предстои да се направи също анализ на собствените приходи, на изпълнението на инвестиционната програма, анализ на разходите и ангажиментите за поемане на разходи.
„До 21 ноември  планираме  да разработим проектобюджета за 2014 г.в частта „местни дейности”. Съгласно Закона за публичните финанси, до 30 ноември трябва да бъдат проведени публичните обсъждания по него.  Тази година ще се опитаме такива обсъждания да бъдат проведени на повече места с цел стимулиране на гражданското участие при формирането на общинската политика по обхвата и качеството на предоставяните публични местни услуги” – поясни кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Процедурите, които предстои след това да бъдат изпълнени, се намират в официалния сайт на община Враца, в категория „Бюджет”. 

Кметът разпореди проверка на пътните знаци по трасето на тролеите

Цялостна проверка на сътоянието на пътните знаци и сигнализацията по
по трасето на тролейбусния транспорт във Враца разпореди кметът инж. Николай Иванов. До  фирмите-изпълнители на проекта за водния цикъл на Враца и проектния мениджър е изпратено нарочно писмо с искане за възстановяване на повредените пътни знаци и сигнализация, след приключилата  работа по изпълнението на водопровода и канализацията по тези улици. На фирмите и проектния мениджър е предоставен и подробен опис на повредена маркировка с повече от 15 констатации. В писмото се настоява в най-кратък срок ще бъде предоставен отчет за извършените ремонтни дейности по конкретните констатации.

Община Враца с грамота от туристическото изложение във Варна
        
         Община Враца получи грамота за активен принос в развитието на екотуризма в България на Шестия Черноморски форум във Варна. Туристическото изложение, в което взеха участие над 60 изложители, се проведе в морската столица от 2 до 4 октомври. Сред участниците бяха общини, природни паркове, сдружения, университети, фирми, хотели. Враца е една от двете общини, които са получили грамота сред класиралитете се в петте категории. Темата на тазгодишния форум бе „Еко туризмът – нашето зелено бъдеще”. Община Враца участва в туристическата борса с щанд и мултимедийна презентация на тема „Мистерията Враца”, чиято основна цел бе популяризирането на културно-историческото и археологическо наследство в региона и представяне на възможностите за културен, еко, спортен, киленарен, приключенски и алтернативен туризъм. На изложението във Варна за първи път бяха представени седемте туристически пакета, разработени по проекта „Враца – врата към древността”.
Впечатляващо бе представянето на Враца и в малката туристическа борса в Поморие, която се проведе от 26 до 28 септември. Регионът бе представен с щанд и презентация. Представители на общината взеха участие в дискусионната кръгла маса.

Враца отново събира почитатели на старата градска песен

За четиринадесети път Враца ще бъде домакин на празника на старата градска песен „Мара Врачанка”. На 12 октомври събитието ще събере 470 участници от всички краища на страната. На сцената в градската концертна зала ще стъпят 36 групи, 19 индивидуални изпълнители, осем дуета, едно трио и два квартета. Тази година за празника ще дойдат 19 нови групи – от Самоков, Летница, София, Монтана, Ставерци, Бургас, Самоков, Плевен и др. Най-малкият участник ще е петгодишната Даниела Георгиева, която ще изпълни песента за Мара Врачанка. Талантът на участниците ще бъде оценяван от авторитетно жури, което включва Бони Милчева, Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Гостите на празника ще се насладят и на прекрасните гласове на Даниел Спасов и Милен Иванов, автори и водещи на предаването „Иде нашенската музика” по БНТ.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Няма коментари:

Публикуване на коментар