Бисквитки

петък, 11 октомври 2013 г.

Здравната каса изплати 680 912 лв. за извършени профилактични прегледи


За периода от 1 януари до 30 септември 2013 г. РЗОК-Враца е изплатила на общопрактикуващите лекар от областта 680 912 лв. за извършени профилактични прегледи на деца и възрастни.
По програма „Детско здравеопазване”  са извършени и отчетени 33 721 броя профилактични прегледи на деца от 0 до 18 г., за които здравната каса е платила 279 674 лв.  При отчетената през септември профилактична дейност при децата има увеличение на средствата с 43 336 лв., спрямо предходният месец август. Това се дължи на завишеният брой профилактични прегледи, които личните лекари са направили на децата и учениците във връзка със здравословното им състояние преди започването на новата учебна година.  
НЗОК заплаща 9 лв. за извършен профилактичният преглед при децата на възраст от 0 до 1 години по програма детско здравеопазване. Във възрастовите групи от 1 до 18 години – цената е 8 лв. Честотата на прегледите при различните възрастови граници е различна. При бебетата до 1 г. профилактичния преглед е ежемесечен, от 1 до 2 години е четири пъти годишно, от 2 до 7 години – два пъти годишно, а от 7 до 18 години  - веднъж годишно.  
 От началото на годината до края на септември 44 582 здравноосигурени пациенти над 18 години или 36 % от всички здравноосигурени лица са осъществили профилактични прегледи при своя общопрактикуващ лекар. За тях здравната каса е изплатила средства в размер на 401 238 лв.
Профилактичният преглед при възрастните е ежегоден и се заплаща от касата на цена 9 лв. Той включва следните дейности: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение, измерване на кръвно налягане, ЕКГ, изследване на урина за протеин, глюкоза, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.
Ежегодно при жените над 30 години при профилактичния преглед трябва да се извършва и мануално изследване на млечна жлеза. Веднъж на 5 години при профилактичния преглед при жените и мъжете се назначават изследвания за пълна кръвна картина, холестерол и триглицериди. 
Личният лекар веднъж на 2 години има право да назначи  високоспециализираните медико-диагностични изследвания „Мамография на млечни жлези” от пакет „Образна диагностика” при жени на възраст от 50 до 69 години включително, а при мъжете над 50 години веднъж на 2 години се прави скринингово изследване за рак на простата.
За отчитане на непълен обем дейности, задължителни при профилактиката, личните лекари могат да бъдат санкционирани с глоби от 50 до 100 лв. при първоначално нарушение и от 100 до 200 лв. при повторно нарушение.
За неявяване на профилактичен преглед осигуреният губи осигурителни права за срок от 1 месец.
Средномесечният брой на лицата с непрекъснати здравноосигурителни права над 18 години е 123 670 души, което е 68% от населението на областта. Средномесечния брой на лицата с прекъснати здравноосигурителни права за областта се движи между 33 хил.души и 39 хил.души или 19-24 % от избралите общопрактикуващ лекар.

                                                     ПРЕСЦЕНТЪР  
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар