Бисквитки

петък, 28 юни 2013 г.

Първа междинна пресконференция във връзка с изпълнението на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”



На 28.06.2013г. в гр. Враца, Община Враца проведе първата междинна пресконференция във връзка с изпълнението на  „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г.

            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1 /http://ope.moew.govenment.bg/.
            Oбщата стойност на проекта е  136 373 288,07 лв., а безвъзмездната финансова помощ е 123 523 616,01 лв., от които съфинансирането   от  Кохезионния фонд на ЕС е в размер на  98 818 893,59 лв., съфинансирането  от държавния бюджет  е 24 704 722,42 лв., а  от Община Враца (външен заем) е съответно 12 849 672,06 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ влиза в сила от 15.01.2010 г. и е с продължителност 72 месеца. Oбщина Враца e бенефициент, а „В и К“ ООД гр. Враца – асоцииран партньор.

            Конференцията бе организирана с цел да се представи пред медиите и обществеността напредъка по проекта за шестмесечния период от началото на строителните дейности. Община Враца получи одобрение и високи оценки.
           
            Събитието бе открито от г-жа Красимира Георгиева – заместник-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки на община Враца.  Тя приветства гостите и направи кратка оценка за изпълнението на проекта до момента. „Нашият проект е най-големият, финансиран по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” в сектор „Води” и за това  този проект е голяма отговорност за нас. В изминалата една година  от официалното обявяване на началото на проекта е постигнато много” - заяви г-жа Георгиева. „Изпълнението на проекта е свързано с доста проблеми. Ние, съвместно със Звеното за изпълнение на проекта и фирмите изпълнители на отделните етапи полагаме усилия за тяхното преодоляване” – допълни г-жа Красимира Георгиева.
            Г-жа Малина Крумова – Ръководител на УО но ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” представи значимостта на проекта в национален мащаб и  съпостави  изпълнението му  с други аналогични проекти, финансирани от ОПОС. Тя изрази увереност, че благодарение на съвместните усилия на всички участници в проекта ще бъдат преодолени закъсненията в строителните графици и той ще бъде завършен в срок. „До 2015 г. се извършват разплащания по проектите финансирани от ОПОС и аз съм уверена, че до тогава ще бъдат завършени всички етапи включително и довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара” – заяви г-жа Малина Крумова.
            Г-жа Марияна Рашева – Директор на Звеното за изпълнение на проекта чрез мултимедийна презентация представи в детайли хода на изпълнение на реалното строителство и предизвикателствата, пред които то ежедневно се изправя и решава. Представители на медиите и гости на конференцията бяха запознати с амбициозността на проекта да реши проблемите на община Враца по отношение на „В и К” - услугата и мащабността му като обем за изпълнение в момент, когато строителството се разгръща. „В кв. „Кулата” се работи по 9 профила с диаметър ф 300 и колектор І. Работи се и по изграждане на нова канализация. Изпълнени са 930 м” – заяви г-жа Марияна Рашева. В кв. „Дъбника” се работи на 7 участъка, като са изпълнени 2800 м канализационна мрежа и сградни отклонения, както и 52 бр. ревизионни шахти. Работи се и по реконструкция на водопроводната мрежа на ул. „Братя Миладинови”, ул. „Генерал Леонов”. До сега са изпълнени над 1 км водопроводи. Тези обекти са от Етап 1” – посочи директора на ЗИП. По Етап 2 се работи в кв. Бистрец. Изпълняват се 8 профила с диаметър ф 300 и колектор ІІ. Изпълнени са  около 3300 м канализационна мрежа и 65 ревизионни шахти. Работи се усилено и на ПСОВ” – допълни г-жа Марияна Рашева.
            С голям интерес бяха изслушани и представителите на строителите от Етап 1 и ПСОВ - г-н Людмил Стоянов и Етап 2 - г-н Николай Богданов, които дадоха конкретна информация за работния процес, за неговата организация и предстоящи действия. Те увериха, че ще се направи всичко възможно да се ускори изграждането на обектите.
            В програмата  взе участие и представителят на асоциирания партньор „В и К” ООД  гр. Враца – гл. инженер на дружеството г-н Кирил Кочев. Той увери , че „В и К” ООД – Враца съдейства за успешната реализация на проекта.
            Г-н Владимир Николов – ключов експерт организиране на събития – ръководител екип към консорциум „АИП-Агенция за информация и публичност“ бе модератор на събитието.
            Събитието уважиха и народните представители от ПП „ГЕРБ” – г-н Тотю Младенов и г-жа Петя Аврамова, областният управител на област Враца г-н Венцислав Василев, г-н Николай Йорданов - зам.-кмет по устройство на територията на община Враца, г-н Иван Жеков - секретар на община Враца, кметските наместници от кв. Дъбника, кв. Бистрец, кв. Кулата, председателят на Общински съвет – Враца г-жа Малина Николова и общинските съветници членове на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране.  На   събитието присъстваха и Жоао Перейра – Инженер на проекта, г-жа Тодорка Гергова – Директор на РИОСВ - Враца, както и други експерти и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии, ЗИП, избраните чрез обществени поръчки изпълнители. Специални гости бяха и представители от гр. Габрово и гр. Бургас, изпълняващи сходни водни проекти.

            В дискусията с която завърши пресконференцията бяха разгледани въпроси, свързани с изпълнението на проекта.
           
            След пресконференцията бяха посетени част от обектите на Водния цикъл за запознаване на място със строителните работи.


            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта на община Враца: www.vratza.bg
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар