Бисквитки

вторник, 25 юни 2013 г.

КАЛУШАРИТЕ НА ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВЪРШЕЦ


Фолклорен клуб „Калушари“ от гр. Враца взе участие в международен фестивал „Пъстра огърлица“ – гр. Вършец 2013. Фестивалът, който се организира за първа година от Община Вършец със съдействието на Български арт и фолклорен център “Нестия”- гр. София се проведе на 22 и 23 юни.

Целта на фестивала е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на България и страните от Европейския регион, и затвърждаване на добрите отношения между общините в областта на културата. Във фестивала се включиха 20 фолклорни състава, певчески групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители от Марсилия - Франция, Скопие - Македония, цяла Северозападна България и гр.София. Всички участници дефилираха по улиците на Вършец след което зарадваха многобройната публика  като показаха хора и танци от различни области.

Врачанските Калушари, с ръководители Ива Ценова и Георги Евденов, се включиха във втория ден на фестивала и представиха шест хора – Габровска ръченица, Сворнато, Петрунино хоро, Копче, Охридско хоро и Изручанка. Под звуците на народната музика танцьорите от клуба показаха за пореден път, че танците са не само красиви, но и доставят удоволствие както на танцуващите така и на публиката. Участието на клуба донесе статуетка и плакет, както и пожелание за нова среща през следващата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар