Бисквитки

сряда, 26 юни 2013 г.

АЕЦ “Козлодуй” проведе общо учение

На 25 юни 2013 г., в съответствие с годишния график за учения и тренировки на работещите в атомната електроцентрала, в АЕЦ “Козлодуй” бе проведено общо учение. Като наблюдатели на занятието присъстваха представителите на Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Янков и Юрий Дунчев, на Българския енергиен холдинг – Димитър Василев и Стефан Витлянов, и на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) – Христина Кременлиева и Николай Стеклов.
Целта на тренировката бе да се провери и повиши готовността на персонала на централата за адекватни действия при аварийни ситуации. Учението протече по предварително разработен сценарий, обхващащ “изключване” на 5 и 6 енергоблокове от електроенергийната система на страната, вследствие на земетресение с интензивност 9-та степен по скалата Медведев-Шпонхойер-Карник. Проиграна бе „тежка авария” със стопяване на горивото в активната зона на 6-ти реактор. Събитието бе симулирано на Пълномащабния симулатор за реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център на АЕЦ, където “действаше” обучаващата се смяна от оперативния персонал.
В хода на учението на практика бяха проверени възможностите на специализираната информационна система на Центъра за управление на аварии (ЦУА). Успешно бе осъществена комуникацията с АЯР, с Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерство на вътрешните работи, с Министерството на икономиката и енергетиката, с областните щабове за защита при бедствия и аварии в Монтана и Враца, и с местните власти в Козлодуй и Мизия. Проведена бе реална видеоконферентна връзка между ЦУА и Аварийния център на АЯР. Беше тествана и оповестителната система на територията на АЕЦ и в 12-километровата зона около централата. Санитарната дружина на централата “оказа първа помощ” на тринадесет “пострадали” от земетресението. Като “защитна мярка” бе извършена и реална евакуация на около 600 души от персонала, намиращ се на площадката на централата.
Действията на всеки от екипите на АЕЦ “Козлодуй”, участвали в учението, ще бъдат анализирани, за да се постигне максимално високо ниво на цялостната аварийна готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар