Бисквитки

петък, 22 март 2013 г.

Благовец



В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тя била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф.
Ангелът се явил при нея и казал: “Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!” Тя се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: “Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение! И ето, ти ще заченеш в утробата си и ще родиш син, когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще му даде Господ Бог престола на отца му Давид; и ще царува над дома Яковов до века, а царството му не ще има край.” Пресветата Дева се учудила: “Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?”, а архангел Гавриил отговорил: “Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” След това ангелът й възвестил за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син.
“Ето господната слугиня - казала Мария, - нека ми бъде според волята ти !”
Според народния календар, денят е посветен на пролетта, слънцето, долитащите птици. На Благовец дворовете се почистват и се палят огньове от сметта. Така символично се гони злото и зимата, посреща се „на чисто” пролетта. Тези обичаи са характерни и за Врачанско. В Зверино хвърлят в тези огньове клечици, като наричат за животните - да не бъдат хапани от змии, смокове. Всеобщо спазвана е забраната на Благовец жените да не работят женска работа, особено с прежда. Сутрин всеки гледа да си завърже здраво вървите на цървулите - „да не се влачат вървите”, защото “ще се „влачат” змиите цяло лято подир него. В Боденец завардват ливадите, стадата се прибират от кошарите, “за да пасат на „Връа и на „Страната”. Вечерта срещу празника стопаните почистват къщата и двора, събират боклука на два купа и го палят. Привечер децата вземат ръжена и машата, започват да дрънчат и да обикалят градината, като викат: „Бегайте змии и гущери, че утре е Благовец, идат татари да ви мерат с кантари! Бегайте змии и гущери...” Ще обиколят три пъти двора. Според някои не трябва да се спи до късно, други пък спят на Благовец, „та да им е „благ цела годин съньо.” В Игнатица, Лик и в много други селища по традиция на Благовец младите се люлеят за здраве и против всякакви лошотии. В Мизия вярват, че ако на Благовец денят е ясен и слънчев, годината няма да е сушава и ще е плодовита, ако е облачно и вали дъжд - суша ще има и нищо няма да се роди.
Старите казват, че на този ден излизат змиите и гущерите от своите зимовища, че от този ден започва да кука кукувичката. В нейното благовестие вярват хората в този край, а свързаните с първото закукване поверия, са все още живи. Вярва се че „кукувицата коги та закука и немаш пари у тебе, вечно нема да имаш. Каква работа работиш, коги та закука, цело лето ше я работиш.” Други пък разказват, че трябва да те закука с железни пари, монети в джоба – така хем ще ти върви „на придобив и богатство”, хем ще бъдеш здрав като желязото. Хубаво е да броиш пари – цяла година това ще правиш! Вярва се още, че „кукувицата кога кука требва да си сит, значи цела година ще бъдеш сит.” Дори на сън да чуеш кукувица – „добро е, блага вест ще имаш”.
Калина Тодорова


Няма коментари:

Публикуване на коментар