Бисквитки

четвъртък, 21 март 2013 г.

Възползвайте се от възможността да подадете своята декларация чрез интернет


От началото на годината офиса на НАП Враца са посетили над 8 000 клиенти. Близо 3000 от тях са подали годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
Всяка година се увеличава броя на клиентите на НАП, които предпочитат да спестят времето си за посещение в офиса и се възползват от предоставената им възможност да подадат декларации по интернет. Вече 97% от регистрираните по ЗДДС лица подават месечни справки декларации по електронен път.
При приетите годишни данъчни декларации по чл.92 от ЗКПО се наблюдава същата тенденция, ако през 2012 г. – 35 % от лицата са подали декларации по електронен път, към настоящия момент, по този ред подават вече близо 60%.
Срокът за деклариране на печалбата от 2012 г. за юридическите лица е 1 април, тъй като 31 март е неделя. Същият е срокът, в който трябва да се внесе данъка. Отстъпка 1% от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г.
Гражданите трябва да декларират доходите си от 2012 година до 30 април. Данъците се внасят в същия срок. Отстъпка от 5% получават онези граждани, които подадат декларациите си по интернет, с електронен подпис. От приходната агенция напомнят, че отстъпката от данъка за довнасяне може да се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2012 г. До този момент делът на подадените по електронен път годишни декларации по ЗДДФЛ е много малък, едва 9 %. Подаването може да бъде, освен чрез собствен електронен подпис и чрез заявление, с което се упълномощава друго лице притежаващо електронен сертификат да подава декларации чрез интернет (например счетоводна фирма).
Призоваваме гражданите и фирмите да не чакат последните срокове и да използват всички възможности за подаване на декларации, но най-вече да се възползват от възможността да подадат своята декларация чрез интернет, подписана с електронен подпис, което ще им спести и време и административни разходи.
Юлия Грънчарова  

Няма коментари:

Публикуване на коментар