Бисквитки

неделя, 11 ноември 2012 г.

Делегация от Казахстан гостува във Враца

Народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков откри и ръководи деловия разговор с бизнес-делегацията от Казахстан, която пристигна вчера по негова покана във Враца. От българска страна на срещата присъстваха още социалният министър Тотю Младенов, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Пепа Владимирова, изп.директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Борислав Стефанов, кметът на Враца Николай Иванов ита на визитата е Северозападна България да стане фокус, в който да се реализират идеи за развитие на туризма, селското стопанство, образованието, здравеопазването и др. посредством бизнес отношения и партньорство. 
Гостите от Казахстан представи Азат Перуашев - председател на Демократична партия „Ак Жол“, депутат и председател на Президиума на Националната индустриална палата, обединяваща бизнеса в Казахстан: Темиртай Избастин - посланик на Република Казахстан в България, Балат Утепбаев – зам. председател на Индустриалната палата на Казахстан; Талгат Кормангалиев – директор на „Лениногорск нефтопродукт“; Асем Аккужанова – директор на международния отдел на „Ак Жол“.
„В Казахстан се отнасят с голямо уважение към България и никой не е забравил, че сме стари приятели. Двата народа са свързани още в древността - Хан Аспарух е от рода Дуло. Ето защо идваме при вас като приятели и роднини... - каза Азат Перуашев - Смятаме, че реалното икономическо сътрудничество между нашите страни не съответства на потенциала, който имаме. Заедно можем да направим много повече. Имаше времена, в които търсехме нови приятели, но поговорката казва, че „Старият приятел е по-добър от двама нови“. Затова сме тук и се надяваме на партньорство. Готови сме да обсъдим вариантите, да правим инвестиции, да работим заедно. Имаме особен интерес в сферите туризъм, селско стопанство, интригуваща е перспективата във винопроизводството, както и в много други направления. За нас България е прозорец към Европа“.
В отговор на подадената ръка, кметът Николай Иванов заяви: „Имаме готовност да посрещнем сериозни инвестиции с необходимата инфраструктура, терени и логистика. Ще подкрепим всяко начинание, което създава работни места. Готови сме да представим конкретни идеи и да чуем вашите намерения и интереси. Ще се радвам на бъдещо партньорство.
Тази прекрасна планина, наречена Врачански балкан, има изключителен потенциал. Ние се опитваме да я направим по-привлекателна и атрактивна, да осигурим целогодишен туристически продукт, който да привлича гости в града. Враца има голям потенциал за публично-частно партньорство с бизнеса, особено със сериозни инвеститори, като Вас. Градът ни е един от центровете по планинско и скално катерене, има възможност за развитие на ски- и еко-туризма, делтапланеризъм, велотуризъм. Този комплекс от компоненти може да създаде атрактивен туристически продукт и развитие на хотелиерството, а туризма да бъде сериозен дял от икономиката на Враца.“
За своята родина посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин: сподели: „Казахстан има големи запаси от нефт и газ и е един от най-големите износители на тези продукти в Европа. Освен това е голям производител на зърно. Страната ни е винаги в първата тройка по износ на пшеница. Дори в тази сушава година прибрахме 14 млн. тона, а са ни нужни 3-4 млн.тона. В Казахстан успешно се развива машиностроенето, металургията, текстилната промишленост. В кризата не допуснахме фалит на нито една банка! Как постигнахме това? - създадохме национален фонд с приходи от нефта и поддържахме банковото дело. Поддържахме също селското стопанство, малкия и среден бизнес, а в разгара на кризата в Казахстан стартира програма за индустриализация. Ежегодно пускаме по 100-150 нови предприятия, предимно преработващи. Хората трябва да имат препитание. Ние наричаме безработицата голяма, щом достигне 4 %! Непрекъснато разкриваме работни места. Сега строим магистрала с дължина 3500 км., която ще свързва Китай със Западна Европа. Смятаме, че с такива природни богатства, с такава голяма територия – около 3 млн.кв.км. и само 16 млн. жители, безработица въобще не трябва да има!
Нашата икономика е силна и ние ви каним да работим заедно. Ще се радваме ако във Враца има добри условия за инвестиции“.
Министър Тотю Младенов също изказа своята подкрепа на идеята за съвместно сътрудничество и бизнес-отношения. Той напомни, че: „Европейските фондове в България подпомагат бизнеса и чуждите инвеститори. МТСП изпълнява специална програма, чрез която се отпускат средства за квалификация на работната ръка. Подпомагаме бизнеса, когато наема млади хора до 29 годишна възраст – осигуряваме заплатите им. Финансираме програми за подобряване условията на труд в предприятията. Вие също може да се възползвате от тези мерки. Най-важното е, че министерството сключва спогодби с държави извън ЕС за социалната сигурност с цел насърчаване на двустранните инвестиции. Можем да преминем към подписване на спогодба за социална сигурност с Вашия социален министър, за да защитим осигурителните и трудови права на българите, които ще работят в Казахстан и обратно“.
За икономическата картина в Бяла Слатина с няколко думи разказа кметът на града Иво Цветков, след което шефът на БАИ Борислав Стефанов подчерта, че: „Враца и регионът имат сериозен потенциал и съм съгласен с Азат Перуашев, че икономическото сътрудничество между нашите страни не съответства на потенциала, който имаме. България е подходяща за инвестиции, защото има политическа и икономическа стабилност. Тя е една от малкото страни в ЕС, които няколко поредни години имаха бюджетен излишък. По отношение на външния дълг, бюджетния дефицит и други ключови показатели, ние сме по-добре от държавите в централна и източна Европа. Важно място за инвеститорите има и валутният борд. Изразявам подкрепа от името на БАИ и обещавам помощ и информация на бъдещите инвеститори“.
Резултатите от разговора обобщи д-р Янко Здравков, който предложи въз основа на тази среща следващия месец да бъде създадена Българо – Казахстанска търговска камера. В знак на гостоприемство и уважение, на тръгване всеки гост от делегацията получи за спомен сувенири от Враца.



Няма коментари:

Публикуване на коментар