Бисквитки

събота, 10 ноември 2012 г.

Регионална кръгла маса за превенция на риска при трудови злополуки

     Регионална кръгла маса: „Превенция на риска при трудови злополуки и здравословно работно място“ се проведе на 09.11.2012 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца. Срещата откри заместник областният управител г-жа Цветелина Теофилова. Георги Милчин – Главен секретар на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ при Министерството на труда и социалната политика –София, определи регионалната кръгла маса като много навременна и даде висока оценка за работата на областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд.
         „По  данни постъпили в Дирекция”Инспекция по труда”-Враца от началото на 2012 година във Врачанска област са станали 53 бр. трудови злополуки. От общо регистрираните злополуки 41 бр.  са по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието. Има регистрирани две трудови злополуки със смъртен изход в „БКС” ООД -Враца и в "Ресурсснаб" ЕООД – Враца. На наша територия стана и злополуката с удавения водолаз на Варненска фирма работеща в АЕЦ - Козлодуй.
         Основните причини за допуснатите трудови злополуки са неспазването на трудовата и технологична дисциплини и поведението на работещите – невнимание при изпълнение на възложената им работа; липса на навици за спазване правилата и  инструкциите за безопасна работа, недостатъчна квалификация и правоспособност, незадълбочено провеждане на задължителните инструктажи;  липса на икономически механизми, мотивиращи работодателите по отношение намаляване на травматизма; недостатъчно осигурени организационно - технически мероприятия и координация за безопасна работа; занижена взискателност от страна на работодателите и преките ръководители към нарушителите на правилата за безопасен труд, съобщи във въвеждащото си изказване Румен Младенов-Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ Враца.
Акценти върху приложението на Кодекса за социалното осигуряване направи Иван Грозданов, Директор на РУ „Социално осигуряване“ –Враца,.Пенка Петрова - Управител "Медико Инженеринг" ООД гр. Враца   представи дружеството - мисия, цели и постигнати резултати в дейността по осигуряване на безопасна и здравословна работна среда в обслужваните предприятия.Илия Монов - Експерт ЗБУТ при  "Медико Инженеринг" ООД гр. Враца презентира: OiRA - Инструмент за управление на риска при работа на "Европейска агенция за безопасност и здраве при работа" и превенция на риска чрез прилагане на Near Miss "Процедура за докладване и разследване на потенциални инциденти", като примери за добри практики.
Ръководителите на двата синдиката на областно ниво г-жа Мила Иванова – КНСБ и г-жа Десислава Димитрова- Кт „Подкрепа“ разказаха за превантивната дейност на синдикатите по минимизиране на рисковете от трудови злополуки. Двете определиха работата на ОСЗБУТ – Област Враца, като много добра и конкретно представиха тяхната дейност в предприятията от областта в посока превенция на риска, в това число и успешно изпълняваните от тях проекти финансирани по Оперативни програми на ЕС.
Представителите на местната власт – заместник кметове, секретари на общини и експерти по здравословни условия на труд, подчертаха навременното провеждане на кръглата маса, като засилиха фокуса на бъдещо действие в посока учредяването на общински съвети по здравословни и безопасни условия на труд.
Цветелина Теофилова – зам. областен управител на Област Враца предложи да бъде ползван от общините опита на експерти от Областна администрация - Враца при учредяването на общински съвети по Закона за безопасни условия на труд и тяхната активна работа с териториалните звена с контролни функции за постигане на ефективни резултати, чрез превенцията на риска при работа.
Тези усилия са резултат от грижата и отговорността на всеки един от нас, но за постигането на основните цели – намаляване на злополуките при работа  и повишаване на информираността за превенцията при работа без риск, следва да работим всички заедно, като полагаме необходимите усилия за това, обобщиТеофилова
Жулиета Нелова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар