Бисквитки

вторник, 16 октомври 2012 г.

"Да служиш в солидарност" - международен форум в Бърдарски геран

Жителите на Бърдарски геран имаха честта и удоволствието да бъдат домакин на тазгодишния международен младежки форум, организиран в периода 12-14 октомври от  представители на няколко неправителствени организации – Инициатива за междурелигиозен диалог (URI), Източноевропейски форум за диалог – Мостове“,  „Помогни на нуждаещите се“  и  „Европрес“ .
Първоначалният работен вариант на темата беше „Диакония и Солидарност“, но в последствие срещата се проведе под надслов „Да служиш в солидарност“.
Във форума се включиха както отличили се лидери и бивши посланици на URI от цяла Европа, така и около десет българи, които  работиха  паралелно по темите на форума, а съвместната част от програмата постави акцент върху духа на банатската българска общност – запознаване с религията, традициите,  културата и ролята на вярата и Църквата за запазването на общността през вековете.
Гостите бяха настанени в домовете на банатски семейства като по този начин се запознаха отблизо с бита на своите домакини и, макар и за кратък период от време , успяха да създадат едни наистина приятелски отношения.
В първата част от форума, наречена „Световно кафене“ двете групи – българи и чужденци, работиха заедно по четири различни теми:
1. Младежка активност – с ръководител Матю Йолд от Инициатива за междурелигиозен диалог, координатор на младежки отдел, Европа.
2. Разликата между поколенията – с ръководител Велислав Алтънов, преподавател във Висшия евангелски богословски институт.
3. Устойчиво играждане на мира – с ръководител Патрик Никиш, посланик на URI.
4. Как се строят „мостове“ – с ръководител Ангелина Владикова – председател на „Мостове“, асоциран член на УРИ.
Участниците обсъждаха темите, даваха лични примери, идеи и препоръки за положителното развитие на тези четири области. Резултатите следва да бъдат обединени в една обща декларация, която ще бъде преставена на Управителния съвет на URI като по този начин се поставя началото на общи глобални действия по горепосочените теми.
В следобедните часове на съботния ден, българската група предприе туристическа обиколка на селото след кратка лекция на г-жа Светлана Караджова, свързана със завръщането на банатските българи на родна земя след Освобождението, развитието на общността през годините и съвременните проблеми и нужди на населението. Разбира се, не бяха пропуснати и инициативите на младежите през изминалите месеци и сплотеността на самодейците от НЧ“Съединение – 1923“, както и дарителските кампании, чрез които с общи усилия се стремим да реновираме по-важните обекти в Бърдарски геран.
Това породи огромен интерес към селото ни и доведе до предложения за съдействие относно възобновябване ремонтните дейности в немския комплекс и съвместна работа по проекти за развитие на селото.
В това време гостите от чужбина обсъждаха създаването на нов мощен инструмент за насърчаване на диалога между вероизповеданията в целия свят, което бе и основна цел на форума.
Вечерта премина в прожекция на филма „Хляб над оградата“(2002г.) на режисьора Стефан Командарев и урок по танци - „Чардаш“ и „Препичоре“.
В неделя част от гостите посетиха храм „Св. Йосиф“ и присъстваха на литургия, а след това се състоя обиколка на музеите на Бърдарски геран –етнографския и частния, разположен в дома на сем. Франеви.

Церемонията по закриването на форума представи постигнатите резултати, а именно създаването на нов кръг за сътрудничество и издигането на трима нови млади посланици към URI.
Като организатор на уникалния за България фестивал „Фършанги“ Бърдарски геран получи покана да се включи във Федерацията на европейските карнавални градове като по този начин развие ежегодното събитие на международно ниво.

Всеки участник в международния форум получи сертификат за приноса към развитието на URI и идеите на организацията, както и скромен подарък от Кметство Бърдарски геран и НЧ“Съединение – 1923“ – диск със спектакъла „Хайдат, брайкя, да се пребереми“ и „История на Бърдарски геран“ с автори монс. Евгений Босилков и Дано Андреев.
Благодарности изразиха организаторите и домакините на събитието и си пожелаха бъдещи съвместни проекти и повторна среща отново тук – в Бърдарски геран.

Източник: "Да служиш в солидарност" - международен форум в Бърдарски геран
Молим Ви да уважавате и цените труда на хората, които съставят нашите статии и новини и отразяват събитията в снимки! Нека взаимно спазваме "Етичния кодекс на българските медии! Благодарим!
Follow us: bardarskigeran.eu on Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар