Бисквитки

вторник, 18 септември 2012 г.

Български художници в чужбина



изложба 1
Сред съвременните български художници в чужбина в изложбата " Толкова близо, толкова далече " , 11.09 – 11.10.2012 , в Националния дворец на културата, София, България е и нашият Иван Василчин, банатски българин от Стар Бешенов.
"Толкова близо, толкова далече " е идейна творческа концепция, целяща да покаже изкуството на млади български творци от чужбина. Изложбата, посветена на тази тема, е своеобразен първи опит, който събира на едно място и в един общ формат български творци, които учат, живееят и творят в различни градове на Европа. Проектът ще допринесе за популяризирането на тяхното изкуство именно като българско.
изложба 2

С организирането и провеждането на подобно културно събитие се даде възможност за визуално представяне на тяхното творчество - картини, инсталации, скулптури и др., което представлява реален акт на отношение и респект на българската държава към таланта и изкуство им, спомагащи за популяризираднето на България и съграждането на положителния й образ по света.
"Толкова близо, толкова далече " е опит за създаване на матрица за творчески проекти, която да се прилага в бъдеще в различни сфери и области на изкуството и с която да се постига устойчивост в културните пространства.
Идеята е авторите, които са получили признание извън пределите на България, да участват в изложбата със свои произведения от всички сфери на изящното изкуство – живопис, графика, скулптора, инсталации.
изложба 3
Творбите са изключително разнообразни и провокативни, в синхрон с ярката индивидуалност на артистите.
"Не мога да крия, че човек, където и да отиде по света остава българин, ние не се изживяваме като хора, които принадлежат към една чужда културна среда".
"Не мога да преценя дали в България има условия за развитие на изкуството, но виждам страхотни работи, които се правят от българи ... след като има резултат, значи има сила и воля да го правят. Когато има такива хора, значи има и добро българско изкуство. В чужбина е по същия начин". Това каза художничката Радостина Доганова по време на откриването.
Участници в експозицията са Десислава Унгер, Диана Стоилова, Елена Калудова, Елица Великова, Иван Василчин, Иван Костолов, Искрен Илиев, Йорданка Сотирова, Кристина Иробалиева, Милена Георгиева, Радостина Доганова, Рада Якова, Сандра Стойчева, Христо Гелов и Хубен Черкелов.
Снежана Йовева-Димитрова,  главен координатор на проекта, съветник в политическият кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар