Бисквитки

сряда, 9 май 2012 г.

Мездренските ветерани от войните честваха Деня на победата - 9 Май

Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа – 9 май, чества днес гражданството на Мездра. Сред дошлите на площад „България” бяха 10-на участници във Втората световна война, пременени празнично и окичени с медали. Доайени сред тях бяха 95-годишният Спиридон Ивановски, който е родом от с. Еремия, Кюстендилско, и 92-годишният Марко Кръстев от Старо село. Тук бяха също техните „братя по оръжие” Йордан Йорданов, Стойко Нанков, Тошо Нинов, Петко Петков и Христо Топалски от Царевец (1922), Илия Тошев (1923), Никола Илиев (1924) и Илия Йорданов от Долна Кремена (1925). Най-невръстният поклонник пък беше 4-месечният праправнук на един от ветераните – Викторио. Те бяха поздравени с двойния празник от кмета на общината Иван Аспарухов и от председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски.
Акцентите в празничната програма бяха издигането на националния трибагреник, знамето на общината и европейския флаг под звуците на „Мила Родино” и полагането на венци и цветя пред войнишкия паметник и пред бюст-паметника на Динко Петров (Юшан) – един от 34-мата герои от мездренския край, загинали в Отечествената война. По-сетне шепата живи ветерани се отправиха към м. Кални дол” край Враца, където почетоха паметта на убитите при „опит за бягство” на 9 май 1925 г. Иван Кожухаров от Типченица, народен представител, Христо Петрински и Димитър Цеков от Долна Кремена.
В заключителната фаза на Втората св. война вземат участие 540 редови войници и офицери от Мездренско. В момента живите ветерани са едва 24-ма, 10 от които живеят в града край крепостта „Калето”. Организатори на възпоменателната проява бяха Община Мездра и общинските организации на Съюза на ветераните от войните на България и БАС.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар