Бисквитки

събота, 21 април 2012 г.

Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са приоритет

Програмата за модернизация на двата 1000-мегаватови блока ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй - 250 милиона евро

Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"
Foto Chance Xpress


Удължаването на ресурса на експлоатация на Пети и на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред най-важните в момента енергийни проекти в страната, заяви изпълнителният директор на българската атомна централа Александър Николов пред журналисти в централата.
На 19 април е бил подписан договор за комплексно изследване на фактическото състояние и за оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока с консорциум между фирмите "Росенергоатом" (Русия) и "Електрисите дьо Франс" (Франция). Общата стойност на договора е 31 243 087 лева или малко по-малко от 16 милиона евро.
Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на Пети и на Шести блок за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и с възможност за допълнителна работа още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро, съобщи Александър Николов.
Програмата за модернизация ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй".
Изпълнителният директор каза, че според предварителни разчети при сегашните цени на електроенергията за 20 години удължаване на експлоатацията АЕЦ"Козлодуй" ще произведе количество електроенергия, равняващо се на 11 млрд. лв.
Цената за удължаване на ресурса, не е малка, но отнесена към бъдещите ползи, е приемлива, смята Николов, който твърди, че може да се стигне до намаляване на цената на произвежданата електроенергия от атомната централа.
Комплексното проучване, анализът и програмата за модернизация ще бъдат готови след 18 месеца и така ще бъде спазено изискването за представяне на документите пред Агенцията за ядрено регулиране четири години преди изтичането на проектния срок за експлоатация и лицензията на Пети блок, който е до есента на 2017 г. Срокът на лицензията на Шести блок изтича през 2019 г., а на експлоатацията - през 2021 г.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар