Бисквитки

четвъртък, 19 април 2012 г.

Националния Маратон на четенето


На 18 април 2012 г. в рамките на Националния Маратон на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев”  се проведоха поредните четения на краеведите от Врачанска област. Както други години, така и сега, представените 14 проучвания бяха разнообразни по теми и предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Две от тях – „Първата искрица” на Светлина Берова и „Васил Бенчов – едно от знаковите имена на Бяла Слатина” са посветени на 120 годишнината от основаването на читалище „Развитие – 1892”, която ще се чества през тази година. Разработката „Първите пет години на Окръжна библиотека „Христо Ботев” – гр. Враца (1954-1958) на Блага Атанасова поставя началото на написване история на библиотеката, която през 2014 г. ще чества своята 60 годишнина. С училищна тематика са „СОУ „Христо Ботев” – Враца: Празници и традиции, пренесени през времето” на Мая Антова, „Засилване на интереса на учениците от изследователската работа в Държавен архив” на Зоя Йончева.  
„Любопитни факти от „Изпитна ведомост” за завършен прогимназиален курс на учениците от трети прогимназиален клас при Соколарската народна прогимназия за учебната 1936/1937 г.” поднесе Румяна Цветкова, която представи и самите първоизточници, с които е работила.С историческа тематика са представените „Някои нови данни за Оряховския революционен комитет” на Деница Петрова и „Нови данни за дейността на македонските преселници – зографи във Врачанската епархия след Освобождението” на Весела Пелова”. С родоведска тематика са „Родословието на фамилията архитекти Николови (Стаматови)” на Ваня Желязкова и „Милевият род от Кюстендил през Желево, Торонто и обратно” на Бойка Лозанска. Интересни като теми бяха и „Благовестници: вярвания и наричания, свързани с прелетните птици от Врачанско и Пловдивско” на Калина Тодорова”, „Почетните граждани на Мездра” на Мирослав Гетов”, „Циганите в с. Баница” на д-р Анета Дилова и „Ръкописна книга на Врачанската книжовна школа от 1644 г.” на Кирил Андровски.  В своето представяне „За изселването от Зверино през 1946 г.”  Ивана Захариева представи две карти за пътя на изселниците и установяването им в Добруджа и стари снимки на хора от нейния род, които също са сред тях.
Поднесени много емоционално от участниците и с определен принос към краезнанието във Врачанския край, направените краеведски разработки ще бъдат включени в общ сборник от Вторите и Третите самостоятелни четения, който предстои да излезе през 2013 г.
Блага Атанасова

Няма коментари:

Публикуване на коментар