Бисквитки

четвъртък, 19 април 2012 г.

Близо 36 % от врачанските фирми подадоха декларации по електронен път


До 2 април, когато изтече крайния срок за деклариране и плащане на корпоративния данък, в офис Враца са приети 3 762 декларации, което е със 227 повече от м.г. Ръст се наблюдава и при подадените по Интернет, техния брой се е увеличил с 411, спрямо предходната година, или с близо 45 %.
2 029 клиенти на НАП са използвали алтернативни начини за подаване на декларации, в т.ч. – 1332 подадени с електронен подпис по Интернет, 505 чрез пощата с обратна разписка и 192 – на гише в пощенска станция с входящ номер. Подадените декларации с баркод са 105.
1 552 дружества са декларирали корпоративен данък за внасяне в размер на 5.1 млн.лв.,  140 фирми показват в годишните си декларации разлика за  възстановяване 462 хил.лв.
Внесеният корпоративен данък към 31-ви март е в размер на 1.9 милн. лв., най-голямата декларирана сума е в размер на  132 хил.лв., а най-голямата внесена е 128 хил.лв.
До момента в офис Враца са приети и над 5700 декларации за облагане доходите на физически лица, от тях близо 300 са изпратени по Интернет с електронен подпис, което означава, че подателите ще ползват облекчение от 5% от дължимия данък за внасяне.
До 2 май, когато е крайния срок за подаване на годишните декларации за доходите за 2011 г. остават по-малко от две седмици, очакваме тази година декларациите за доходи да бъдат над 10 хиляди, което означава, че през последните дни, ако не се използват всички възможни начини за подаване на декларации ще бъде затруднено обслужването, поради струпването на клиенти в офиса.
Затова от НАП призовават своите клиенти, да не изчакват крайния срок и да използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на гише в пощенска станция с входящ номер, както и по интернет, подписани с електронен подпис, което дава възможност за ползването на отстъпки върху сумата на дължимия данък, пести време и гарантира коректност на данните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар