Бисквитки

вторник, 17 април 2012 г.

Центърът за обслужване на гражданите – с ново работно времe


От днес Центърът за административно обслужване в Община Враца е с ново работно време. Той ще работи без прекъсване от 08,00 часа до 18,00 часа. В Центъра работят шест гишета. Промяната е направена с цел улесняване на гражданите, за да се осигури един по-голям времеви диапазон, в който те заяввяват и търсят услуги.  

Общинари ще засаждат фиданки
            По повод отбелязването на Деня на Земята, Община Враца ще се включи в инициативата „Да засадим дърво” на в. „24 часа”. С тяхна помощ и участието на служители от община Враца и кметския екип ще бъдат засадени 100 фиданки. Засаждането ще стане от 9 до 12 ч. на 21 април. Районът, който е определен, се намира от източната страна на жк „Дъбника”, на изхода за Оряхово. Целта е създаването на защитен пояс, който ще е и естетична преграда между жилищния квартал, пътя Враца – Оряхово и индустриалната зона. Ще бъдат засадени сребрист смърч, полски клен, ясенолистен явор, ясен, червен дъб и едролистна липа. Фиданките ще са осигурени от в. „24 часа”.
Заедно с тази инициатива, Община Враца продължава раздаването на фиданки, които се намират в двора на общинската администрация, на инициативни граждани. Във фейсбук е сформирана група от младежи, които също имат инициатива да засаждат фиданки и така да участват в облагородяването на градската среда. От Общината поеха ангажимент да им бъде осигурен необходимият посадъчен материал.

„Общински пазари” откри процедура
Новосформираното звено "Общински пазари " откри процедура по привеждане в законови рамки на ползването на пазарните площадки  и разположените върху  тях    общински временни обекти и съоръжения.
На първия етап  със заповеди с  № 405 и 406/04.04.2012 г. на кмета на Община Враца е обявен публичен  таен търг за отдаване под наем на 49 свободни павилиона.   На следващ етап ще бъдат обявени и останалите 52 павилиона. В договорите за наем са поставени клаузи,  относно ангажиментите на наемателите за опазване и  почистване  на прилежащите пространства. Търговията ще се осъществява в търговските  обекти и на  ограничено предобектово пространство.
В ход е и процедура за  премахване на  павилиони, чиито ползватели са владели неправомерно общински терени и са били некоректни наематели.
Създава се организация  за почистване на терените, освободени от  ползватели , които   не  са  изпълнили задълженията си и след събаряне на павилионите  не са извозили строителните отпадъци .
В   Правилник за организацията и дейността на общински пазари са регламентирани  предназначението на пазарните площадки, забраните за продажби, документите, легитимиращи търговците, редът за предоставяне  на обекти  - сгради, павилиони и маси за сергийна търговия. В него са уточнени също таксите и наеми и цени на услугите. В тях има промени, които ще бъдат подложени на гласуване на следващото заседание на общинския съвет . (За подробности – вижте в другия прикачен файл към писмото, в който е проектът за правилника.)
Община Враца подготвя цялостна концепция за бъдещето на пазарите в града, за тяхното разположение и благоустрояване. Има архитектурна идея, спечелила първо място в конкурс за изграждането на покрит пазар в района на съществуващия в момента „Кооперативен пазар” на ул. „Ген. Леонов”.  Подобен проект ще залегне в концепцията на Общината за европейско финансиране през следващия планов период и ще се търси финансиране за него. В момента се прави подготовка за кандидатстване за техническа помощ за изработването на проекти през следващия планов период , който е след 2014 г. На този етап няма открито финансиране за подобна общинска инфраструктура.
В момента Община Враца цели съществуващите открити пазари да бъдат приведени в един по-приветлив вид, като се премахнат старите, изпочупени павилиони, а останалите бъдат отремонтирани, освежени и поддържани със съвместните усилия на Общината и ползвателите. Това не означава, че ще бъдат закривани или премествани на този етап.


Откриват обновената ритуална зала
На 20 април в 11 часа ще бъде официално открита обновената ритуална зала на Враца. За откриването са поканени всичките 54 семейни двойки от община Враца, които през тази година празнуват златна сватба – 50 години съвместен живот.  От тях до този момент 17 семейства са потвърдили участието си в церемонията.
            През август 2010 г. бе изготвен работен проект за „Ремонт, реконструкция, интериор и вътрешен дизайн на ритуално-обредна зала” - гр.Враца, находяща се в сградата на Дома на културата на пл.Христо Ботев”. След проведена процедура по избор на изпълнител на ремонтните работи, бе подписан договор № С-147/19.07.2011 г. с консорциум „ЛИНТЕЛ-ЧЕХПЛАСТ” Враца. Ремонтът започна на 15.08.2011 г. и завърши на 27.10.2011г. Общата стойност на обновяването е 206 847,69 лв.
            Допълнително бе сключен договор № У-214/28.10.2011 г. с фирма „КРЕО ДЕКОР” ЕООД за изработка и доставка на ритуална маса на стойност 5 358,14 лв.
Съгласно договор № У-216/10.11.2011 г. бе изработено, доставено и монтирано стъклено пано-пластика от „ВИТРАРТ” ЕООД  на стойност 12 500 лв. 
Направено е и лично дарение от управителя на „ЛИНТЕЛ” – инж.Калин Георгиев – електронен роял.
   
„Програма за патриотично възпитание 2012”
            На 18 април в 11 часа, в малката зала на Регионалния исторически музей във Враца, стартира „Програма за патриотично възпитание 2012”. Това е едно ново начинание, подготвено по проект на представители на музея, с финансовата подкрепа на Община Враца и със съдействието на атракционен парк „Приказката”. В него тази година ще се включат 30 ученици от три врачански училища – СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев” и Спортното училище „Св. Климент Охридски”. Целта на програма е възпитаване на младото поколение в дух на отношение към историята, към миналото и към значимите личности и събития от врачанския регион.

„Културен туризъм 2012” – Велико Търново
            На 19 април в 11 ч. във Велико Търново ще бъде открито Деветото туристическо изложение „Културен туризъм”. Община Враца ще има свой щанд в изложението, на който ще бъдат представени рекламни материали, представящи 14 местни културни прояви.  Община Враца ще бъде включена в официалното откриване на изложението и в откриването на филмовия фестивал с двете възстановки „Хляб от Бога” и „Тракийският цар-жрец Дионис и виното”.  Във филмовата програма на фестивала Общината ще участва с два филма, посветени на туристически забележителности - „Българският стоунхендж” на Румяна Попова и „Хляб от Бога – богове от глина” на Искрен Красимиров. Ще бъде направе и презентация, изготвена от Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.

Пролетен спортно-туристически празник
            На 21 април в 10.30 ч. е откриването на пролетния спортно-туристически събор „Леденика 2012”. Откриването ще бъде пред хижа „Леденика”. Очаква се в празника да се включат над 800 участници.

Общински фолклорен празник
            На 22 април в с. Мраморен ще се проведе традиционният Общински фолклорен празник. Началото е в 10 ч. Очаква се в надпяването и надиграването да се включат над 450 участници от 19 читалища в община Враца. Ще бъдат връчени награди за първо, второ и трето място.
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар