Бисквитки

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Губернаторът издаде заповед за язовирите

Във връзка с обилните снеговалежи през месец януари и февруари и предстоящото снеготопене, Областния управител на Област Враца издаде Заповед до кметовете на общини за осъществяване непрекъснат контрол на състоянието на язовирите, с цел недопускане възникване на аварийни ситуации. На основание Заповедта на Областния управител кметовете на общини трябва да подготвят и представят в Областна администрация – Враца до 29 февруари информация за състоянието на язовирите на територията на общините.
В периода 13.02 - 17.02.2012г. специалист от Предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания извърши оглед на потенциално опасните обекти - язовири в Област Враца.
При проверките, беше констатирано, че:
·         се поддържат определени нива на свободни обеми за поемане на водите, резултат от снеготопенето;
·         част от язовирните стени са обрасли с различни видове растителност;
·          всички язовири имат налични преливници и основни изпускатели.
Предписанията дадени от специалиста на Предприятие „Язовири и каскади“ са:
·         при работещ основен изпускател и видимо добро състояние на стената, чрез основния изпускател водното ниво в язовира да се поддържа приблизително наполовината от максималния му обем;
·         преливниците да бъдат приведени в състояние годно за функциониране;
·          откосите на язовирните стени / сух и мокър/ да бъдат почистени от растителност.

За извеждане от експлоатация са предложени язовир „Гарвански геран“, с. Малорад, община Борован и язовир „Косталево“ при с. Косталево, община Враца.
С писмо от 21 февруари Областният управител е препоръчал на кметовете на общини да назначат експертни технически съвети, съгласно Наредба №13/29.01.2004 г. за техническата експлоатация на язовирните съоръжение, които да анализират и оценят техническото състояние и сигурността на язовирите.
Към момента в Област Враца няма опасност от възникване на аварийни ситуации, свързани с язовирите и съоръженията към тях. Нивото на завиряване е в границите на допустимото. Оперативните дежурни по общини поддържат постоянна връзка с оперативните дежурни от Областния съвет за сигурност с цел недопускане на аварии.
Елма Глоговска

Няма коментари:

Публикуване на коментар