Бисквитки

понеделник, 23 януари 2012 г.

Ръководството на БАН посети АЕЦ "Козлодуй"

По покана на изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД Александър Николов на 20 януари на работно посещение в атомната централа бе делегация на Българската академия на науките (БАН). В състава на делегацията, водена от председателя на БАН академик Никола Съботинов, бяха включени акад. Александър Попов – заместник-председател на БАН, чл.кор. Стефан Воденичаров – председател на Общото събрание на БАН и директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с център по хидро-аеродинамика, доц. Димитър Тонев – директор на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ), Емилия Христоскова – началник на кабинета на председателя на БАН.
В разговорите участваха  Александър Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, Митко Янков – директор “Безопасност и качество”, Емилиян Едрев – директор “Производство”, Иван Андреев – директор “Развитие и модернизации”, Красимир Николов – директор “Икономика и финанси”.
Срещата бе посветена на възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика в България. Ръководството на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД даде висока оценка на работата на учените и експертите от ИЯИЯЕ към БАН, свързана с изпълнение на проведените в централата стрес тестове
Представителите на ръководството на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и на БАН взеха решение да бъде подготвена обща стратегия за популяризиране на ядрената енергетика.
На базата на научните изследвания в областта на енергетиката и подписаното през миналата година Рамково споразумение между двете институции БАН ще оказва научно - методическо съдействие и помощ на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, чрез създаване на съвместни екипи за участие в национални и международни проекти и конкурси. Ще бъдат организирани и научно - практически конференции и семинари, взаимна размяна на специалисти, както и обучение на млади кадри.
В хода на разговорите бе обсъдена и започналата съвместна програма за обучение на шестима задочни докторанти  от “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД към ИЯИЯЕ по специалност “Ядрени реактори”. Подчертано бе, че подобен проект се осъществява за първи път и доказва практическите ползи от сътрудничеството между науката и индустрията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар