Бисквитки

четвъртък, 12 януари 2012 г.

НЗОК поема разходите за хемодиализа и химиотерапия

През 2012 г. НЗОК ще заплаща нови медицински дейности, наречени клинични процедури – при провеждане на хемодиализа и химиотерапия, както и диспансерното наблюдение на онкологично болните. Това са част от новите моменти, залегнали в Националния рамков договор за медицинските дейности за тази година. При хемодиализата здравната каса ще заплаща и транспорта на пациентите. Клинични процедури ще се извършват в болници и комплексни онкологични центрове като назначената терапевтична схема няма да налага престой на пациента в лечебното заведение за период по-дълъг от 12 часа.
Сред новите моменти в извънболничната помощ, залегнали в НРД 2012 г. е и този, че личните лекари вече ще провеждат диспансерното наблюдение на повече заболявания в областта на ендокринологията, сърдечно-съдовите и други заболявания.
Те вече ще могат да назначават високо-специализирани дейности на хронично болните, които наблюдават (например: ехокардиография). Това ще улесни последваща консултация със специалист, тъй като пациентът ще отиде при специалиста с готови изследвания. Освен това, когато лекарят
има промяна в графика за обслужване на пациентите ще има възможност да уведомява РЗОК за това и по електронен път, което значително ще му спести време.
От 2012 г. се допуска възможността при посещение на здравноосигуреното лице при лекар-специалист, без направление от личен лекар, специалистът след преценка да му издаде направление за изследване или консултация като се съобрази общия брой на издадените такива направления да не надвишава до 10 на сто от определените му от здравната каса.
Увеличени са и цените за заплащането на специалистите за първичен преглед от 15.50 на 17 лв., а за вторичен преглед по програма "Майчино здравеопазване от 8 на 9 лв.
При заплащането на извънболничната дентална помощ също има увеличение на цените заплащани от касата, без това да се отразява на цените доплащани от пациентите.
Децата до 18 г. и през тази година ще имат право на обстоен преглед и  четири дентални дейности.
Здравноосигурените лица над 18 г. имат право на обстоен дентален преглед и две лечебни дейности.
Увеличена е и цената, която здравната каса плаща за медицинска експертиза на работоспособността – от 2.50 лв. на 5.00 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар