Бисквитки

понеделник, 9 януари 2012 г.

Враца се чисти от обилния сняг

Кметът на Общината инж.Николай Иванов запозна присъстващите представители на медиите със актуалната обстановка в града и населените места на Общината след падналия обилен снеговалеж в нощта на петък срещу събота и през съботния ден.
Кметът на Общината обяви, че реални действия по снегопочистването в града са предприети още в петък през нощта, но обстановката се е нормализирала в следобедните часове на съботния ден.
Главните първостепенни улици и булеварди са почистени до асфалт, осигурен е достъпът до болници, училища и институции в града. Пешеходните  зони и районите на спирките също са почистени  в по-голямата си част,ръчно.
На кръстовището на бул. “Втори юни” и ул. “Екзарх Йосиф”,както и на други важни кръстовища  се е наложило част от снега да бъде извозен, за да се осигури нормалното придвижване на автомобили и пешеходци, проблем остават малките второстепенни улици в града.
Разпореждането на инж.Иванов е да продължи снегопочистването в малките второстепенни улици на града,както и да не се събират такси от „Синята зона”, тъй като тези участъци не са почистени и не е осигурен нормален достъп.
В сутрешните часове на днешният ден се почистват пешеходните зони и достъпа да спирките на общественият транспорт.
Оценката като действие по снегопочистването в града относно времето  за реакция е слаба, като почистени второстепенни улици –незадоволителна, а за цялостната дейност и организация през изминалите дни, до неделя вечерта  – добра  обобщи инж.Иванов.  
 Работата по снегопочистването в града продължава, но за това е особено важно и участието на нашите съграждани, чиито ангажимент по снегопочистването са зоните на етажна собственост,   на търговски и туристически обекти , държавни и банкови учреждения, здравни и учебни заведения, бензиностанции,  газ станции и по този начин да осигурят нормален достъп до своите обекти,както и да се   ограничи паркирането на лични МПС по пътната и уличната мрежа в общината, за да се даде възможност на снегопочистващата техника да върши безпрепятствено своята работа- добави още кметът.
Гражданите, които не са почистили прилежащите тротоари на жилищни сгради и търговски обекти няма да бъдат глобявани на този етап, тъй като и Общината не е изпълнила докрай задълженията си по снегопочистването, категоричен бе кметът инж. Николай Иванов.
  Ситуацията в петък и събота в населените места на общината е била изключително тежка, 2/3 от населените места са били без електричество. Настъпилите аварии , в голямата си       част   са били по високоволтови проводници и множество счупени електрически стълбове на ниско напрежение в селата 
Все още остава тежка ситуацията в с.Згориград, с.Лютаджик, с.Девене, кв.Кулата и кв.Нефела където все още не е възстановено електричеството.Към 15,00 часа е възстановено ел.захранването на кв.Нефела и с.Веслец.

По отношение на водоснабдяването ,  няма населено място в общината където да няма вода,вследствие на падналия обилен снеговалеж е имало   аварии в с.Тишевица и с.Горно Пещене , но са отстранени. Днес няма да има вода в с.Голямо Пещене, с.Три Кладенци и с.Власатица , тъй като има вътрешни аварии ,но има екипи и се работи за отстраняването им.
Все още няма вода в комплекс „Леденика” , но и там е изпратен екип.
Кметът на Общината изказа своята благодарност на екипите на „ЧЕЗ”, „ВиК”  и  Гражданска защита, които работиха денонощно  при усложнената обстановка в общината.
Снеговалежните дни през м. декември 2011 година са 20.12. и 22.12. На 20.12. в почистването на уличната мрежа са работили 26 специализирани машини , а на 22.12. -28 броя.С тази техника са обслужени 11-те района на града.
За периода са изразходени 144т.сол,352т.пясък и 9т.луга.През следващите дни са третирани заледени участъци по отделните улици и усойни места.Общата стойност на разходите за периода до 29.12.2011г. за зимно поддържане и снегопочистване е 69 330лева,които са разплатени през м.01.2012г. на БКС ЕООД-Враца.
За тази година в приетата план-сметка за дейност „Чистота”  по договор са заложени  1 396 087,20 лв., съответно за ръчно лятно почистване, ръчно зимно почистване, машинно метене, машинно миене, зимно машинно почистване, допълнителни операции и изисквания, почистване на зелени площи.

На проведената среща с представители на медиите беше предоставена и информация относно подписаният договор  за безвъзмездна финансова помощ по проект «Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони». Съгласно изискванията в него е започната работа по планираните дейности. Сформиран е екип за управление на проекта. Подготвена е и е изпратена за одобрение актуализирана документация по проектното предложение, която е свързана с „Графика за провеждане на обществените поръчки”, архивирането, системата за финансово управление и контрол.  Започната е работа по подготовка на документация за провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители на СМР дейности, доставки на оборудване и за услуги. Разработват се техническите задания за строителство, доставки и услуги за:
o   Избор на изпълнител за изграждане на Развлекателен парк Леденика;
o   Доставка и монтаж на съоръжения, оборудване, обзавеждане за Развлекателния парк;
o   Доставка Влакчета за атракциона „Развлекателен парк – Леденика”;
o   Избор на изпълнител за изработване на рекламни печатни материали;
o   Избор на изпълнител за обучения, пряко свързани с обслужване на атракциите и съоръженията;
o   Избор на изпълнител за извършване на строителен надзор;
Изискване на Закона за обществените поръчки и на ОП „Регионално развитие” (ОП”РР”) е извършване на предварителен контрол на документацията в Агенцията за обществени поръчки и в Министерството на регионалното развитие и благоустройство – Управляващия орган на ОП „РР”. Тази процедура очакваме да завърши до края на м.януари 2012, след което ще обявим търговете. Очакваме сключването на договори с избраните изпълнители да стане в началото на лятото.

  Община Враца разработва проект по секторна програма „Коменски” – Регионални партньорства” с побратимения град Франкфурт на Одер. Регионалните партньорства се състоят от два партньорски региона, единият от които задължително е от държава член на Европейския съюз. От всеки регион в Партньорството следва да са включени най-малко трима партньори. Партньори на Община Враца от България са СОУ „Христо Ботев” и Регионален исторически музей. Останалите двама партньори от Германия са в процес на уточняване.
Проектното предложение е свързано с обмен на добри практики и образователни програми за историческото и културно наследство на двата региона.
Регионалните партньорства по секторна програма „Коменски” дават възможност на регионални и местни образователни власти от два региона, намиращи се в две страни, участващи в Програмата „Учене през целия живот”, да работят заедно по една или повече теми от взаимен интерес в сътрудничество с училища и други организации, участващи в образователния процес. Регионалните партньорства по секторна програма „Коменски” целят да подпомагат участващите региони да развиват и обменят добри практики, да разработват средства за устойчиво трансгранично сътрудничество, с цел засилване на европейското измерение в училищното образование. Регионалните партньорства целят да помогнат партньорските региони да подобрят образованието, предлагано от тях на младите хора.
Продължителността на Регионалните партньорства по секторна програма „Коменски” е две последователни години.
За осъществяване на Регионално партньорство ще се отпускат средства, покриващи следните разходи: Международна мобилност и Други разходи, свързани с осъществяването на проекта (Възнаграждения на персонала, Външни услуги, Оборудване и Други преки разходи).
Крайният срок за кандидатстване по настоящата схема е 28.02.2012 г.

Община Враца започна подготовката на проектно предложение по Проект "Красива България" (ПКБ) 2012 г., по две от допустимите мерки – Мярка 01 – „Подобряване на градската среда” и Мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура”.  Обектите, за които ще кандидатстваме по посочените мерки са съответно:
Мярка 01 „Подобряване на градската среда” за обекти:
1.    „Рехабилитация на съществуваща велосипедна алея Враца – Оряхово”,
2.    „Вертикална планировка около параклис „Св. Мина” в ж.к. „Дъбника”
Мярка 02 "Подобряване на социалната инфраструктура", за извършване на СМР дейности на обекти:
1.    „ОДЗ 1 – Брезичка”  в ж.к. „Младост”
2.    ОУ „Никола Войводов” в ж.к. „Дъбника”
В момента се подготвят изискваните документи, свързани със заснемания, обследване и количествено стойностни сметки.
Крайният срок за кандидатстване по схемата е 15.02.2012 г.

Община Враца започна подготовката на проект по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Целта е да бъде подпомогнато подобряването на бизнес средата за туризъм и да се предложат инвестиционни решения, които насърчават туризма и развитието на бизнеса чрез изграждане на:
o   туристически атракции, основани на културно-историческото и природно наследство на региона и свързана с тях туристическа инфраструктура;
o   насърчаване на предлагането извън сезона, намаляване на сезонността и увеличаване на заетостта на легловата база;
o   популяризиране и модернизиране на туристическите обекти;
o   разширяване и подобряване маркетинга на туристическите дестинации;
o   както и укрепване на партньорството между различните участници.
Поради разнородния характер на туристическата индустрия това може да бъде постигнато чрез съвместни действия, базирани на партньорство. Общината е в процедура на установяване на партньорство с общините Мездра и Вършец.
Чрез проекта ще се подготвят и разпространят  информационни и рекламни материали, ще се организира участие в туристически борси, изложения и панаири, като ще се търси участие и ангажиране на местния бизнес. Проектното предложение ще включва и Концепция за развитие на регионален туристически продукт, а разработените в резултат на проектните дейности туристически пакети и самата комуникационна кампания за подобряване на осведомеността за природното, културно и историческо наследство, ще продължат до една година след изпълнение на договора за финансиране.
Максималната допустима стойност на проекта е 500 хил.лева, като от кандидата се изисква 5% собствен принос. Използването на ефективни съвременни средства и техники за достигане до туристическите пазари ще допринесе за развитие на туризма в региона. Очакваните резултати са:
o   Нарастване на броя туристи в региона;
o   Нарастване на удовлетвореността на туристите в региона;
o   Нарастване на информираността на туристите;
o   Нарастване на информираността на туроператорите;
Крайният срок за кандидатстване по схемата е 15.03.2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар