Бисквитки

сряда, 22 юни 2011 г.

Започна демонтаж на оборудване от първи и втори блок на АЕЦ


Днес Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) стартира първа операция по реален демонтаж на оборудване от втори нерадиоактивен контур на спрените в края на 2002 г. 1 и 2 блок на атомната централа.
По разпореждане с дата 20 юни 2011 г. Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” започна дейности по утвърдена процедура за демонтаж на ресивери на първи турбогенератор. В първите два дни бяха извършени подготвителни дейности – премахване на изолационната вата, укрепване на съоръженията за безопасен демонтаж и др. Днес успешно бе демонтирана първата 5-тонна част от ресивера на турбогенератора.
Очаква се целият процес, свързан с демонтажа на ресивера на първи турбогенератор, да приключи до края на месец юни. Според програмата снетото оборудване, след проведен допълнителен радиологичен контрол, ще бъде транспортирано извън машинната зала, до площадка на ДП РАО за временно съхранение, която се намира на територията на АЕЦ „Козлодуй”.
Програмата за провеждане на операцията е предварително одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е уведомена за началото на дейностите 15 дни предварително, според изискванията на нормативната уредба.

През 2011 г. Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” на ДП РАО работи по общо пет типови програми за демонтаж на оборудване от 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Всяка от тях се представя за одобрение от АЯР, след което се разработват вътрешни процедури за демонтаж на всеки възел от оборудването на системата.
През настоящата година се очаква да бъдат реализирани програмите за демонтаж на: маслени системи на турбогенератора; възбудител на генератор на турбината; генератор собствени нужди и електродвигатели на циркулационни помпи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар