Бисквитки

четвъртък, 1 декември 2011 г.

КНСБ: Преговорите вървят трудно

Преговорите за колективен трудово договор в БДЖ вървят трудно и не се очертава да приключат скоро, съобщи Мила Иванова – председател на Регионалния съвет на КНСБ – Враца.

Ябълката на раздора е точка първа от мартенското стачно споразумение. Тя гласи: “Работодателят не може да уволнява работници и служители поради съкращение на щата или обема на работа без съгласието на синдикатите”. От стачния комитет твърдят, че това е ставало и то няколко пъти. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е принципно несъгласен с подобен текст. Той не приема синдикатите да се месят в управлението на компанията, защото те не носят отговорност за това. Спорен въпрос е и бонусната система.

Ръководството не приема и текстовете от колективния трудов договор, които гласят, че те например уреждат защита от уволнение на синдикални лидери дори при дисциплинарни нарушения.

Предоговорени бяха само сроковете за осигуряване на работно облекло и обувки, както и за ваучерите за храна.
Синдикалният лидер Петър Бунев предложи да се използват и други активи на дружеството, за да се предотвратят съкращенията. „На някои места дружеството наема сгради, при положение, че има такива”, каза той.

На 7 декември Софийският градски съд ще разглежда иска на ръководството на БДЖ, оспорващ легитимността на протеста.
Синдикатите не приемат предложението на управляващите за плавно и постепенно повишаване възрастта за пенсиониране. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.
След като всички синдикални лидери излязоха от срещата в парламента с управляващите, на която са обсъдили новите предложения на ГЕРБ за пенсионна реформа, Пламен Димитров посочи, че на този етап няма решение.
"И ГЕРБ не отстъпва. Това е окончателно ни решение", категорична бе Искра Фидосова, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Днес в 14.30 часа на заседание на бюджетна комисия ще гласуваме направеното от нас предложение вече като решение за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с 4 месеца през следващите 3 години, уточни тя.
Фидосова е убедена, че от ГЕРБ не нарушават споразумението със синдикатите, а само изтеглят една от мерките, предвидени в него. В момента ни предстои и среща с финансовия министър Симеон Дянков, който е вече в Народното събрание, и след това ще направим изявления, допълни тя. "Нека българските граждани да не се подвеждат, нека всеки сам да прави разчетите си, да прецени кое от предложенията е в негов интерес – нашето или на синдикатите", отбеляза Фидосова.
В момента тече среща между участвалите в срещата със синдикатите депутати и представители на изпълнителната власт от ГЕРБ с финансовия министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар