Бисквитки

петък, 2 декември 2011 г.

Депутатите се крият от протест


Над 500 души се събраха на иницииран от ВМРО протест пред Народното събрание. Те настояха да се проведе референдум против членството на Турция в Европейския съюз. ВМРО събра над 330 000 подписа в подкрепа на идеята, с което задължи парламентът да обсъди предложението.
Протестиращите пробиха полицейския кордон и застанаха до входа за депутати. Това се случи минути след като стана ясно, че Народното събрание е отложило разглеждането на подписката за национален референдум и е възложило на ГРАО проверка на подписите. Стотици хора не спряха да скандират "Оставка", "Боклуци" и "Елате при нас".
Очакваше се някой от народните представители да излезе и да обясни защо се стигна до позорното решение за отлагане на гласуването, което е в грубо нарушение на закона. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление решението трябваше да бъде взето до 14 октомври - 3 месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи.
Полицията засили охраната на сградата, включиха се и тежко въоръжени полицаи. Излизането на всеки един народен представител бе посрещано с викове "Предател". Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призовава протестиращите да запазят спокойствие и да бъдат толерантни към полицията, която в момента също е в стачна готовност.
С изказвания пред множеството, подкрепата си заявиха заместник-председателите на ВМРО – Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, Велизар Енчев от телевизия СКАТ, областните председатели на ВМРО за Стара Загора – Кристиян Петков, за Бургас – Георги Дракалиев, за Враца – Красимир Богданов и много други.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше многократно призовавана да излезе пред протестиращите. Най-находчивите лозунги, които демонстрантите измислиха, бяха "Цецке, бъди мъж", "Волен – предател", "Волен е мишок".

Няма коментари:

Публикуване на коментар